Robert Schumann, compozitor faimos, dar mort de…inaniţie!


SchumannRobert Schumann (1810-1856) a fost unul dintre cei mai celebri compozitori romantici ai primei jumătăţi a secolului XIX. Totul a început în februarie 1854, cu dureri la o ureche şi migrene care nu cedau la nimic: Schumann se plângea că i se „scormoneşte în creier”. Urmară halucinaţii auditive obsesive, şi, o dată cu ele, instalarea treptată a demenţei, de care era perfect conştient. Crizele, multe noaptea, îi terorizau pe cei din jur.

Suferea atât de cumplit, încât a încercat să se sinucidă aruncându-se în Rin. Atunci ceru el însuşi să fie internat într-o casă de sănătate, la Endenich. Acolo, treptat, mintea i se întunecă, iar puterile îl părăsiră. Refuza hrana şi lucra fără odihnă ca să pună în ordine alfabetică numele oraşelor găsite într-un atlas… Uneori se aşeza la pian, şi mâinile sale care tremurau făceau să izbucnească sonorităţi înspăimântătoare. Din când în când, creierul său bolnav avea străfulgerări de luciditate care-i făceau şi mai mare disperarea, după cum mărturisesc aceste ultime cuvinte adresate Clarei:
„Clara mea, ştiu…”

Cu două zile înaintea sfârşitului, Clara veni împreună cu Brahms să-l vadă: „L-am văzut; era între 6 şi 7 seara. Mi-a zâmbit şi m-a sărutat cu o tandreţe nemărginită. Deja nu-şi mai putea controla membrele, nu-şi mai putea întinde mâna spre mine. Niciodată n-am să uit asta… tot ce am îndurat de când s-a smuls de lângă mine, acum doi ani şi jumătate, fără o vorbă de rămas-bun, tot ce am suferit în tăcere la picioarele lui, toate astea aproape nici nu mai contau, căci cel puţin aveam din când în când o privire a lui, tulbure, desigur, dar nespus de blândă.”

Pe 29 iulie, Clara şi Brahms veniră din nou. După-amiază, după plecarea lor, singur, Schumann se stinse.

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.

Lasă un comentariu

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock