La autopsie, cadavrul lui J.F. Kennedy, a fost înlocuit cu un manechin de ceară?

3.293 vizualizari

JF KennedyDallas, noiembrie 1963. Preşedinte Americii, J.F. Kennedy, în timpul unei vizite oficiale, este împuşcat, în timp ce se afla în limuzina sa descoperită. Preşedintele în agonie a fost transportat de urgenţă la spitalul Parkland, situat la 7 kilometri de locul dramei. Avea respiraţia spasmodică şi neregulată; privirea era fixă, iar capul explodase pur şi simplu în urma impactului (Kennedy pierduse vreo trei sferturi din creier, care se răspândise în interiorul maşinii). Cu alte cuvinte, şansele de supravieţuire erau aproape nule.

La ora 13,00, Kennedy a murit la spital în pofida eforturilor disperate ale medicilor (printre care anestezişti, chirurgi, dar şi un stomatolog, un cardiolog, un urolog şi un neurolog). În avionul care aducea trupul neînsufleţit al lui Kenndy la Washington într-un sicriu de bronz, vicepreşedintele Lyndon B. Johnson a depus jurământul pe Constituţie, devenind astfel noul preşedinte al Statelor Unite.

Trecuseră doar două ore de când răsunaseră împuşcăturile de la Dallas. La ora 12,34, după patru minute de la focurile de armă din Dealey Plaza, soseau primele telegrame de presă. După o oră, principalele canale de televiziune americane şi-au întrerupt programul ca să anunţe vestea incredibilă: preşedintele Kennedy a fost asasinat la Dallas! Un val mare de tulburare s-a revărsat atunci peste ţară şi peste lumea întreagă (singura notă discordantă s-a înregistrat chiar la Dallas. Elevii unei şcoli primare şi-au manifestat bucuria la anunţarea morţii preşedintelui). De la Paris la Moscova, lumea era consternată, furioasă şi speriată. Care era adevărata semnificaţie a acestui asasinat? Fusese rodul unui complot premeditat cu grijă?

Ciudăţeniile sunt numeroase. Începând cu autopsia. Fapt aberant, doctorul Earl Rose a fost constrîns, sub ameninţarea armelor agenţilor din Secret Service (de la asasinarea preşedintelui Mac Kinley în 1901, securitatea locatarului de la Casa Albă era asigurată de Secret Service), să accepte transportarea cadavrului la Washington. Autopsia a fost făcută la spitalul naval Bethesda, chiar în seara asasinatului. Aceasta a dus la concluzia prezenţei a două răni la cap. Lucrul cel mai impreionant a fost constatarea unei plăgi cu un diametru de 13 centimetru situată în partea din spate a capului.

Unii au avut îndoieli în privinţa autenticităţii acestei autopsii. După William Reymond, cadavrul lui Kennedy ar fi fost înlocuit cu un manechin din ceară. El menţionează şi detalii ciudate, de exemplu delimitarea pielii capului lui Kennedy. Rana de la gât apare astfel ca o plagă mare, deşi la început era vorba doar de o incizie uşoară. Autorul comentează astfel faptele: „cineva de la spitalul militar Bethesda a schimbat acest impact de intrare în explozie de ieşire. Tot aşa, un triunghi negru ciudat, la marginea pielii capului victimei. În realitate, el obtura o intrare de glonţ în partea de sus şi în dreapta, impact care corespundea cu un tir de la Grassy Knoll“.

Concluzia ar fi că au fost acoperite unele urme de impact şi au fost create altele. Dar în ce scop? Motivul e simplu: trebuia acreditată teza unui singur trăgător, excluzându-se astfel ideea unei conspiraţii.