Descoperire extraordinară! Găurile negre supermasive expulzează materia către „locurile cele mai singuratice din Univers”!


gaura neagra UniversImensele viduri cosmice, regiuni goale gigantice ale Universului, care ocupă spațiu în jurul galaxiilor, s-ar putea să nu fie chiar atât de goale cum s-a crezut anterior, susţin oamenii de știință. De fapt, aceste goluri ar putea conține 20% din materia „normală” din Univers, în conformitate cu o echipă de astronomi de la Universitatea din Innsbruck din Austria. Oamenii de ştiinţă cred că această „materie rătăcitoare” a fost ejectată în zona vidurilor cosmice cu ajutorul găurilor negre supermasive din centrul galaxiilor.

Cu ajutorul telescoapelor terestre şi spațiale, oamenii de știință şi-au îmbogăţit treptat înțelegerea lor asupra compoziției Universului. Se crede în prezent că Universul este format din aproximativ 5% materie normală (vizibilă), 27% materie întunecată şi 68% energie întunecată. Astronomii au trasat, de asemenea, harta galaxiilor, cât și indirect materia întunecată asociată, arătând ele sunt structurate în filamente care formează o „reţea cosmică”.

Echipa austriacă a investigat această structură mai detaliat printr-o simulare denumită Illustris și a constatat că în jur de 50% din masa totală din Univers se găsește în galaxii, comprimate într-un volum de 0,2% din Universul vizibil. 44% din această masă se găsește în filamente, iar ultimele 6% se găseşte în golurile cosmice. Cu toate acestea, echipa a fost surprinsă să constate că o proporție destul de mare a materiei – în jur de 20% – ocupă aceste goluri. Acest lucru pare a fi cauzat de găurile negre supermasive, care atrag materia și, o parte din ea, o convertesc în energie; această energie este apoi livrată gazului înconjurător și cauzează ieșirile mari de materie, care se întind pe sute şi mii de ani lumină, dincolo de galaxii.

Dr. Markus Haider, autorul principal al studiului, a declarat: „Această simulare, una dintre cele mai sofisticate conduse vreodată, sugerează faptul că găurile negre din centrul galaxiei ajută să trimită materia în locurile cele mai singuratice din Univers”.

Sursa: The Independent


Lasă un comentariu