Descoperire surprinzătoare a astronomilor în sistemul nostru solar interior


La fel cum se strânge praful în colțuri și de-a lungul rafturilor în casele noastre, așa și praful din spațiul cosmic se strânge în jurul planetelor. Praful din sistemul nostru solar se strânge adesea în inele, care urmăresc orbitele planetelor, a căror forță gravitațională atrage praful în jurul Soarelui, pe măsură ce se deplasează spre centrul sistemului solar.

Praful constă din resturi rămase de la formarea sistemului solar, cu aproximativ 4,6 miliarde de ani în urmă, dar și resturi de la coliziuni cu asteroizi. Praful este dispersat în întreg sistemul solar, dar este colectat sub formă de inele granulare ce urmăresc orbitele Pământului și ale planetei Venus, inele care pot fi văzute cu telescoapele de pe Pământ. Studiind acest praf – din ce este făcut, de unde provine și cum se mișcă prin spațiu – oamenii de știință caută indicii pentru a înțelege nașterea planetelor și compoziția a tot ceea ce vedem în sistemul solar.

Două studii recente relevă noi descoperiri ale inelelor de praf din sistemul solar interior. Un studiu foloseste datele NASA pentru a sublinia dovezi ale existenței unui inel de praf în jurul Soarelui, pe orbita planetei Mercur. Un al doilea studiu NASA identifică sursa probabilă a inelului de praf de pe orbita Venus: un grup de asteroizi ce nu au fost detectați niciodată până acum și care au aceeași orbită cu planeta.

„În fiecare zi descoperim câte ceva nou în sistemul solar interior”, a declarat Marc Kuchner, autor al studiului și astrofizician la NASA. Lucrarea a fost publicată pe 21 noiembrie 2018 în revista „The Astrophysical Journal”.

În ilustrația de mai jos, puteți observa mai multe inele de praf din jurul Soarelui. Aceste inele se formează atunci când gravitațiile planetelor atrag praful în orbitele lor din jurul Soarelui.