Sezonul de sărbători de la sfârşitul anului 2020 se așteaptă să fie unul diferit, în special din cauza pandemiei mondiale actuale. Cu toate acestea, sărbătorile de Crăciun vor fi, de asemenea, unice, datorită unei alinieri planetare extrem de rare, ceva asemănător nemaivăzându-se din epoca medievală.
Pasionaţii de stele vor fi foarte entuziasmaţi în data de 21 decembrie 2020 – data solstițiului de iarnă – când planetele Jupiter și Saturn vor apărea extrem de aproape una de celălaltă, pe cerul nostru nocturn, făcând să pară că ele s-ar ciocni și să devină un punct de lumină extrem de strălucitor.
Rarul fenomen ceresc, care coincide cu săptămâna de Crăciun, va face ca cele două mari planete ale sistemului nostru solar să apară ca o „planetă dublă”, pentru prima dată în aproape 800 de ani. Mai exact, aşa ceva s-a mai văzut pe 4 martie 1226.
„Alinierile dintre aceste două planete sunt destul de rare, apar o dată la fiecare 20 de ani, dar această conjuncție este excepțional de rară, pentru că cele două planete vor apare extrem de apropiate”, a spus astronomul Patrick Hartigan, într-un comunicat de presă de la Universitatea Rice din Houston (Texas / SUA).
Desigur, aceste planete masive nu vor fi în realitate apropiate între ele, ci e vorba de iluzia pe care o creează acest eveniment observatorului de pe Terra. Dacă Jupiter-ul se află la circa 5 u.a. faţă de Pământ, Saturn-ul este la 10 u.a. distanță (1 u.a. = distanţa de la Pământ la Soare).
Deşi cea mai bună observaţie a acestei apropieri aparente se poate face de la Ecuator, alinierea va putea fi văzută din orice locație de pe Pământ.
Atunci când se vor apropia cel mai mult, în seara lui 21 decembrie 2020, Jupiter şi Saturn vor arăta ca o planetă dublă. Şi, trebuie să fiţi convinşi că o altă şansă n-o să mai aveţi, dacă pierdeţi această apropiere astronomică: următoarea dată când Jupiter și Saturn vor fi atât de aproape pe cerul pământesc va fi în…2400!