Omenirea se sperie azi de Covid-19 (care, în definitiv, nu e atât de periculoasă şi mortală pe cât se credea iniţial), dar în trecut populaţia Terrei s-a confruntat cu maladii şi mai grave. Astfel, se pare că populaţia de siberieni antici au fost uciși în masă de o boală mortală, sugerează o nouă analiză genetică.
Cercetătorii de la Universitatea din Stockholm au dezvăluit că o parte din populația din nord-estul Asiei au fost atinse mortal de bacteriile ciumei. Acest lucru a schimbat structura genetică a oamenilor care locuiau în zonă. O echipă condusă de geneticienii evoluționişti G.M. Kilinc și A. Gotherstrom au extras ADN din rămășițele a 40 de schelete umane excavate în părți din Siberia de Est. ADN-ul de la Yersinia pestis, bacteria care provoacă ciuma, a fost găsit în două schelete, potrivit unei cercetări publicate în revista „Science Advances”.
Una dintre victimele ciumei a trăit în urmă cu aproximativ 4.400 de ani, în timp ce cealaltă a fost datată cu aproximativ 3.800 de ani în urmă. Prof. Gotherstrom a spus că rămâne neclar modul în care ciuma ar fi putut ajunge în Siberia sau cât de răspândite au fost infecțiile. El și colegii săi au descoperit că diversitatea genetică din eșantioanele de ADN uman a scăzut brusc în urmă cu 4.700 – 4.400 de ani în urmă, probabil rezultatul scăderii extrem de mult a populaţiei din acea vreme.
Cu toate acestea, geneticianul evoluționist Hendrik Poinar de la Universitatea McMaster din Canada, care nu a participat la studiu, spune că este posibil ca oamenii antici să fi fost infectați cu o tulpină non-virulentă de ciumă. Dacă s-a întâmplat aşa, bacteria nu ar fi ucis suficiente victime pentru a modifica structura genetică a siberienilor. Prof. Poinar a mai spus că datele genetice de la doar doi indivizi oferă prea puține dovezi pentru a confirma că era vorba de o tulpină virulentă de Y. pestis.