Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Multumim!

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock

Şocant: miezul Pământului s-a oprit şi şi-a schimbat rotaţia!? Asta ne spune cel mai nou studiu ştiinţific…


Conform unui nou studiu ştiinţific, nucleul Pământului nu se mai roteşte şi chiar s-a întors în sens invers. Miezul Pământului, o sferă în flăcări de mărimea lui Pluto, a încetat să se mai rotească şi s-ar putea chiar să se fi întors în sens invers, sugerează studiul publicat în revista „Nature Geoscience”. Această „planetă în interiorul planetei”, formată în mare parte din fier şi aflată la aproximativ 5.000 km sub scoarţă, este liberă să se deplaseze, deoarece pluteşte în învelişul lichid al nucleului exterior.

Analizând datele privind undele seismice din ultimii 60 de ani, doi cercetători de la Universitatea Beijing au ajuns la concluzia că rotaţia nucleului aproape s-a oprit în jurul anului 2009, înainte de a începe din nou să se mişte, în direcţia opusă. „Credem că nucleul central se roteşte, în raport cu suprafaţa Pământului, într-o direcţie şi apoi în alta, ca un balansoar”, au declarat cercetătorii. „Un ciclu complet (înainte şi înapoi) al acestei oscilaţii este de aproximativ şaptezeci de ani”. Astfel, ultima schimbare de rotaţie înainte de 2009 ar fi avut loc la începutul anilor 1970. Următoarea ar urma să aibă loc la mijlocul anilor 2040, completând astfel ciclul, potrivit cercetătorilor chinezi.

Sursa (traducerea şi adaptarea proprie): „Has Earth’s inner core stopped its strange spin?” / nature.com

P.S. Foarte ciudată această cercetare. Deci, să credem că în anul 2009, rotaţia nucleului aproape s-a oprit? Asta mi-a adus aminte de filmul SF din 2003 – „The Core” – în care o echipă internaţională a avut drept misiune să foreze în centrul Pământului, declanșând o serie de explozii nucleare pentru a reporni rotația nucleului Pământului. Dacă n-ar fi făcut-o, câmpul magnetic al Pământului s-ar putea prăbuși în câteva luni, expunând suprafața sa la radiații solare devastatoare.


Lasă un comentariu