De ce oamenii se uită cu plăcere la filmele horror? Răspunsul este surprinzător…


Imagine: jeena.net prin flickr.com (Commons Creative – free)

V-aţi întrebat vreodată de ce oamenilor le plac filmele horror (de groază)? De ce unele filme horror au atât de mult priză la public? Horror-ul este unul dintre cele mai vechi genuri de film din istoria cinematografică și, paradoxal, este poate cel mai distractiv.

Potrivit lui S. Birkvad, un savant de la Universitatea de Științe Aplicate din Norvegia, filmele de groază sunt foarte distractive și ne ajută să scăpăm de plictiseală. Persoanele care se plictisesc cu ușurință au o preferință mare pentru filmele de groază, căutând astfel senzaţiile. Pentru aceste persoane, a te uita la filme horror este similar cu a merge la bungee jumping, a te da într-un roller coaster sau a face un sport extrem. Întrucât nu poți face tot timpul sporturi extreme, atunci vizionezi filme horror.

Birkvad mai crede că mai există un alt motiv pentru care ne place să vizionăm filme horror, şi anume faptul că vizionatul lor ne permite să facem față anxietății și fricii. Filmele horror ne permit să ne testăm temerile și limitele într-un mediu controlat, sigur. Potrivit unui alt  psiholog, S. Johnsen, filmele de groază ne ajută să controlăm situațiile ameninţătoare. Fiind capabili să controlăm sentimentul de teamă prin simpla acoperire a ochilor, acest lucru ne permite să obținem un control mai bun asupra celorlalte sentimente. Această oportunitate de „frică controlată” este atracția principală a filmelor de groază, la fel ca sporturile extreme, unde avem parte de multă adrenalină.

Iată şi opiniile altor specialişti cu privirea la plăcerea de a viziona filme horror. Dr. Bryan Roche de la Universitatea Maynooth din Irlanda, ne spune că „frica și plăcerea sunt foarte strâns legate. Aceleași reacții fiziologice apar în ambele cazuri. Pentru unii oameni, experiența de a viziona un film de groază creează sentimente fiziologice care sunt întotdeauna interpretate ca „distracții”, „scurte emoții”, etc.”

Sociologul Dr. Margee Kerr crede că „a fi speriat într-un loc sigur este o sursă de plăcere și îl face pe telespectator să se simtă bine fizic, creându-i senzaţia că este puternic”.

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO