Un profesor de fizică american are deja formula pentru a construi o “maşină a timpului”

  •  
  •  
  •  
  •  

Imagine: wikimedia.org (Commons Creative – free)

Profesorul de fizică al Universității din Connecticut, Ron Mallett, speră ca într-o bună zi să se poată construi o mașină a timpului. În timpul unui interviu recent cu CNN, Mallett, care este un profesor de fizică respectat, susține că a scris o ecuație științifică care ar putea servi drept bază pentru călătoria în timp – concept pe care l-a obsedat de când era copil, după ce a citit romanul SF “Maşina timpului” de H.G. Wells.

Maşina timpului este un obiectiv pe care l-a urmărit de-a lungul întregii sale vieți și, deși profesorul de 74 de ani recunoaște că este puțin probabil să vadă că călătoria în timp ca realitate de-a lungul vieții sale, există șanse ca eforturile sale să fi contribuit la crearea în viitor a unei mașini funcţionale a timpului.

În 2018, profesorul Mallett a pus la cale un dispozitiv prototip conceput pentru a demonstra unele dintre principiile implicate în conceptul său de călătorie în timp. Dispozitivul are un inel de lasere și ideea este de a „răsuci” spațiul din interiorul inelului. Potrivit lui Mallett, deoarece timpul și spațiul sunt legate complex între ele, deformarea uneia ar trebui să se deformeze și pe cealaltă.

“Dacă spațiul este răsucit destul de puternic, această linie a timpului va fi şi ea răsucită într-o buclă. Dacă timpul este răsucit într-o buclă, acest lucru ne va permite posibilitatea de a călători în trecut”, a spus profesorul.

Crearea unei versiuni complet funcționale a maşinii timpului ar necesita totuși cantități extrem de mari de energie și o modalitate de miniaturizare a tuturor componentelor – două obstacole pe care încă nu le-a depășit.

Există și o altă problemă – una care îi împiedică visul de a călători înapoi în timp pentru a-l vedea pe tatăl său, care a murit tragic în urma unui atac de cord când avea doar 10 ani. „Puteți trimite informații înapoi”, a spus el. „Dar puteți să le trimiteți înapoi doar până în punctul în care mașina timpului este pornită”. Cu alte cuvinte, înțelegând fizica, călătoria în timp nu poate fi realizată decât între prezent și momentul în care mașina timpului a fost activată pentru prima dată. Prin urmare, pentru Mallett, călătoria în timp pentru a-şi vedea tatăl său ar părea imposibilă.

Sursa (traducerea si adaptarea proprie): futurism.com


  •  
  •  
  •  
  •