Un meteorit ciudat găsit în Siberia conţine un cristal care nu se întâlneşte pe Terra. Cine l-a făcut?


Imagine: prelucrare proprie

Un meteorit rar, care a fost găsit în Siberia, conține un cristal misterios, sau cel puțin ceea ce pare a fi un cristal. Deși cristalul este termenul folosit pentru a-l descrie, nimeni nu este sigur ce este de fapt, dar iată ceea ce se ştie până acum.

În urmă cu câțiva ani, oamenii de știință au descoperit o mică bucată dintr-un mineral care a fost creat la scurt timp după sistemul solar, în urmă cu aproximativ patru miliarde de ani. Mineralul a fost adus pe Pământ de meteoritul Katyrka, care a aterizat în Siberia de Est. Evident, un mineral vechi de 4 miliarde de ani ar fi incredibil de interesant pentru aproape oricine, dar nu pentru asta este el intrigant, ci pentru structura sa atomică.

Structura pe care o posedă acest mineral este una care nu a mai fost găsită niciodată în natură, deși a fost creată în medii de laborator. A fost denumit un cvasicristal, deoarece din exterior seamănă cu un cristal, dar pe interior, este cu totul altă mâncare de pește.

Probabil că mulți se întreabă – ce este un cristal? Un mineral trebuie să aibă anumite proprietăți stabilite, în special legate de structura atomică, pentru a fi considerat un cristal. Anume, are nevoie de o structură de tip grilă. Atomii de cristale sunt aranjați în structuri de grilă, sunt foarte previzibili și continuă să se repete. Cu toate acestea, deși acest mineral nou poate arăta ca un cristal la exterior, el nu este un cristal la interior. Cvasicristalul are o structură de tip grilă; cu toate acestea, atomii nu sunt identici. Prin urmare, nu poate fi un cristal, nu-i așa?

Atomii au fost aranjați într-o varietate de configurații diferite, care, bazate pe înțelegerea umană a științei și compoziției chimice, pur și simplu nu este posibil în natură. În ciuda creării cvasicristalelor în laboratoare începând cu anii 1960, mulți oameni de știință încă se îndoiesc de faptul că ele pot exista în natură. De aceea, oamenii de ştiinţă au ajuns la concluzia că aceste cvasicristale au fost formate în altă parte, ajungând aici pe Terra.

Descoperirea acestor cvasicristale ne amintește cât de puţine cunoaştem despre acest Univers…