Trăim într-un Matrix (realitate simulată)? Legătura misterioasă cu teoria generală a relativității a lui Einstein


De când a apărut filmul „Matrix” (în 1999), mulţi s-au întrebat: oare chiar trăim într-un matrix (adică realitate simulată)? Iar răspunsul la această întrebare nu-i atât de simplu pe cât pare.

Precum se ştie, tema din „Matrix” e următoarea: într-un viitor îndepărtat, atunci când omenirea a făcut o Inteligenţă Artificială suficient de avansată, aceasta din urmă duce un război împotriva oamenilor. Pentru aceasta, Inteligenţa Artificială îi obligă pe oameni să trăiască într-o simulare (fără ca ei să știe asta), prin care se recoltează energia de la impulsurile neuronale umane.

Această idee a declanșat o dezbatere dacă există o mică posibilitate ca și noi să trăim într-o simulare de tip Matrix, fără să știm despre asta. Și asta nu este doar ficțiune. Astrofizicianul Neil deGrasse Tyson a spus o dată că: „Există o șansă de 50% ca noi să trăim într-o simulare”. Inventatorul şi antreprenorul Elon Musk a făcut furori cu declaraţia sa că „există o sansă la un miliard că nu trăim într-o simulare”.

Știm cu toții că, în apropierea unui corp masiv, datorită câmpului gravitațional, timpul încetinește în conformitate cu teoria generală a relativității a lui Einstein. Dacă aruncăm o privire în simulări (mai precis, într-un joc video), ori de câte ori există un obiect uriaș lângă personajul principal, jocul începe să aibă un „lag” (o încetinire).

În mod similar, în lumea cuantică, până când se observă o particulă, statutul ei rămâne necunoscut. Cu alte cuvinte, observația noastră „creează” realitatea noastră. Acest lucru se observă şi în jocurile pe calculator; veți observa că motorul jocului încarcă doar zona jocului, pe care o observați. Celelalte zone nu sunt încărcate, pentru a economisi puterea computaţională.

Dar, trăim într-un Matrix? De exemplu, ştim că există păduri pe planeta noastră. Iar, în realitate, dacă teoria Matrixului este corectă, în realitate nu există nicio pădure până când nu o observăm. Cu toate acestea, întrebarea rămâne un mister, indiferent dacă trăim într-o matrice sau nu…