„Teoretic, toţi am putea trăi într-o gaură neagră” – crede un om de ştiinţă britanic, deşi încă nu sunt dovezi convingătoare


Imagine: pixabay.com (Commons Creative – free)

Un cititor a întrebat un om de ştiinţă britanic, care colaborează pentru „BBC Science Focus”, dr.Alaistair Gunn: „Am putea trăi într-o gaură neagră?” Răspunsul omului de ştiinţă a fost următorul:

* Această posibilitate a fost serios luată în considerare de știința modernă, determinată de o serie de fapte. Poate cel mai notabil lucru este acela că, dacă calculăm dimensiunea unei găuri negre cu masă și energie egală cu toată masa și energia pe care le putem vedea în Univers, obținem un rezultat surprinzător: este aproape aceeași dimensiune a Universului observabil! Dacă acest lucru pare ciudat, amintiți-vă că raza unei găuri negre este direct proporțională cu masa sa, în timp ce volumul ei este proporțional cu raza cubului. Deci, cu cât o gaură neagră este mai masivă, cu atât este mai puțin densă.

* Deci, o gaură neagră cu raza Universului ar avea aproximativ densitatea medie pe care o observăm în Univers. Universul are alte asemănări cu găurile negre. De exemplu, dacă ne întoarcem în timp, este clar că totul a început cu o „singularitate” – Big Bang – un moment în timp în care densitățile, temperaturile și energiile erau atât de extreme încât legile fizicii nu mai erau valabile. Din punct de vedere matematic, aceasta este aceeași cu singularitățile din găurile negre.

* Găurile negre au, de asemenea, orizonturi de evenimente dincolo de care toată lumina și materia sunt prinse. Universul are ceva asemănător: „orizontul evenimentelor” cosmologic, dincolo de care nu putem vedea pentru că lumina de acolo nu poate ajunge la noi. Și, matematic vorbind, proprietățile spațiului din afara orizontului de evenimente al unei găuri negre sunt pur și simplu o inversare a celor din interior.

* Alte studii au sugerat, de asemenea, că crearea unei găuri negre poate produce „universuri-bebeluși”.

* Dar, în ciuda acestor ciudățenii teoretice, niciuna dintre aceste idei nu poate duce la o predicție testabilă sau la vreo dovadă observabilă. Prin urmare, întrebarea dacă trăim într-o gaură neagră nu poate primi încă un răspuns.

Sursa: articolul „We’re all living in a black hole: The bold theory scientists can’t disprove” / sciencefocus.com