Impresionant: cum un cercetător rus şi-a băgat capul într-un accelerator de particule şi un fascicul puternic de protoni l-a „bombardat”…


Un accelerator de particule este o mașină care împinge particulele încărcate la o viteză apropiată de viteza luminii. Inventat în anii 1930, el este folosit pentru a studia lumea subatomică, conducând la descoperiri de particule noi, cum ar fi bosonul Higgs. Desigur, e foarte periculos pentru oameni să se afle în interiorul unui accelerator de particule, dar acest lucru s-a întâmplat cu un cercetător rus, Anatoli Bugorski.

În anii ’70, omul de știință rus Anatoli Bugorski era cercetător la Institutul pentru Fizica Energiei înalte şi lucra cu acceleratorul de particule sovietic cunoscut sub numele de Synchrotron U-70. La 13 iulie 1978, el și-a pus capul în Synchrotron, pentru a verifica o piesă defectuoasă a echipamentului atunci când, dintr-o dată, un mecanism de siguranță s-a defectat, şi un fascicul de protoni l-a „bombardat” pe bărbat în cap.

Deși nu a simțit nicio durere, Bugorski a văzut un bliț „mai strălucitor decât o mie de sori”. Fasciculul i-a intrat prin spatele capului și a ieșit prin nas. Curând după aceea, partea stângă a feței s-a umflat ca un balon și a fost dus de urgență la spital – pentru a fi tratat. Medicii credeau că va fi mort în cel mult câteva zile.

Era logic ca doctorii să se aştepte la ce e mai rău. Fasciculul de protoni care a lovit capul lui Bugorski a măsurat 2.000 de gri, când a intrat în craniu și aproximativ 3.000 de gri când a ieșit. Absorbția mai mult de cinci gri înseamnă în general moartea în 14 zile. Pentru că nimeni nu a experimentat vreodată radiațiile sub forma unui fascicul de protoni care se deplasează la viteza luminii, era greu de oferit şanse de supravieţuire.

Însă, spre surprinderea tuturor, Bugorski a supraviețuit mai mult de câteva zile. De fapt, bărbatul este viu și nevătămat şi astăzi, în 2019, la peste 40 de ani de la eveniment. Totuşi, incidentul din interiorul acceleratorului nu l-a lăsat în totalitate neatins. Fasciculul a ars țesutul creierului pe unde a pătruns raza; Bugorski şi-a pierdut auzul în urechea stângă și acum experimentează tinitusul constant. Partea stângă a feţei lui Bugorski a devenit treptat paralizată. El a suferit, de asemenea, cel puțin șase convulsii de tip grand mal. Dar, pentru cineva care a fost considerat ca şi mort sigur imediat după accident, lucrurile ar fi putut fi mult mai rele. Bugorski a reușit chiar să-și finalizeze doctoratul în urma incidentului. Nu este o poveste eroică, dar totuși e impresionantă.