Dragonii din serialul HBO „Game of Thrones” chiar au existat în realitate? Ce trebuie să ştie cei 1 miliard de telespectatori din întreaga lume?


„Game of Thrones” („Urzeala tronurilor”) este cel mai de succes program al HBO, un serial 73 de episoade, 8 sezoane şi sute de milioane de fani şi de telespectatori în întreaga lume. Zilele acestea se difuzează episoadele din ultimul sezon, înregistrându-se recorduri absolute.

Serialul, lansat în urmă cu opt ani, a primit până în prezent 132 de nominalizări la premiile Emmy şi 47 de trofee. „Game of Thrones” spune povestea a nouă familii nobile care se luptă pentru a controla tărâmurile fictive Westeros, în timp ce un duşman vechi revine după o perioadă de latenţă de mii de ani. Producţia este bazată pe romanele lui George R.R. Martin din seria de cinci cărţi „A Song of Ice and Fire”.

Se spune că ultimul episod difuzat în întreaga lume a avut circa 1… miliard de telespectatori! Asta ar însemna mai mult de 10% din populaţia lumii. Ei bine, în acest serial, apar în mai multe episoade dragoni, care scuipă flăcări se încadrează perfect în peisaj.

Conform povestirii din „Urzeala tronurilor”, dragonii au apărut pentru prima dată în est şi au fost înrobiţi de Valyriani, care îi foloseau în războaie şi pentru transport. Cei mai mulţi au fost ucişi cu patru secole înainte de începerea poveştii, iar ultimii rămaşi au murit cu peste 150 de ani în urmă.

Dar, dragonii nu apar doar în acest serial şi în alte filme SF; despre ei se vorbesc în diferite legende ale lumii. De exemplu, o relatare din Anglia descrie modul în care împăratul britanic Morvidus a fost ucis în anul 336 î.Hr. de un dragon mare, care s-a sculat din Marea Irlandei și a înghițit trupul lui Morvidus ca un pește mare care înghite unul mic. Istoricul antic Titus Flavius ​​Josephus a relatat povești despre reptilele zburătoare din Egiptul antic și din Arabia, iar istoricul Gaius Solinus a vorbit și el despre aceste creaturi, adăugând că ele au un venin puternic care putea omorî un om chiar mai repede decât cineva şi-ar putea închipui.

În secolul al IV-lea î.Hr., împăratul Alexandru cel Mare a hotărât invadarea Indiei. Chiar împăratul însuşi a susținut că a văzut un șarpe uriaș, care se ascundea într-o peșteră, iar triburile locale se închinau la el ca la un zeu. Locotenentul împăratului, Onesicritus, a raportat, de asemenea, că în India se găsesc șerpi enormi, ce pot măsura de la 30 la 60 de metri lungime. Istoricul Flavius a susținut, de asemenea, că India este adăpostul dragonilor. El a scris în “Viața lui Apollonius de Tyanna” următoarele: “Întreaga Indie este plină de dragoni de dimensiuni enorme; nu numai că mlaștinile sunt pline de ei, ci și munții”.

Istoricul Herodot a scris că „în Arabia, există situat foarte aproape de orașul Buto, la care m-am dus, auzind de prezenţa unor șerpi înaripați; și când am ajuns acolo, am văzut oase și spini ai șerpilor, în cantități care ar fi imposibil de descris. Forma șarpelui este ca cea a șarpelui de apă; dar, în plus, are aripi”.

Să ne uităm doar la atâtea legende din lume care vorbesc de dragoni… sunt aceştia reptilienii din zilele noastre? Puteau oare să mintă atât de mult legendele? Eu nu cred… Oare e întâmplător că într-unul dintre ele mai de succes seriale din lume – „Game of Thrones” – se vorbeşte şi se arată prezenţa acestor fiinţe, dragonii? Vrem să fim obişnuiţi în subconştient cu ideea că dragonii / reptilienii au existat odată pe Terra şi, de ce nu, poate chiar există şi astăzi, ascunşi sub pământ?