Celebrul cântăreţ Kurt Cobain s-a sinucis sau a fost omorât de soţia sa?

3.604 vizualizari

A fost moartea prematură şi neaşteptată a celebrului cântăreţ Kurt Cobain (1994), liderul trupei Nirvana, un simplu caz de sinucidere sau putem vorbi de o implicare a soţiei sale, Courtney Love, într-o presupusă conspiraţie care a dus la moartea lui?

Amănuntul care pare cel mai bizar este nota lăsată de Cobain cu puţin înainte de dramatica sa ieşire din scenă: tonul acestuia nu era unul tipic suicidal, ba, dimpotrivă, conţinea afirmaţii de genul: „îmi merge bine, foarte bine şi sunt recunoscător”. Întreaga notă era scrisă la timpul prezent şi nu părea nici pe departe a reprezenta ultimele cuvinte ale unui om pe punctul de a se sinucide.

Conform psihologilor de la centrul de reabilitare pe care Cobain îl vizitase cu doar o săptămână în urmă, precum şi prietenilor apropiaţi, nimeni nu suspectase că avea intenţii sinucigaşe, ceea ce, din perspectiva „tentativei sale de sinucidere” de la Roma, cu câteva luni în urmă, când abuzase de şampanie şi Rohypnol, pare suspect. După acel incident, Kurt îi scrisese o notă lui Courtney care cuprindea o replică pe care ea a considerat-o „evident suicidală”. „Doctorul Baker spune că voi fi nevoit să aleg între viaţă şi moarte”, scrisese Kurt. „Eu aleg moartea”.

Există o teorie conform căreia Cobain era absolut paralizat de teamă pentru viaţa sa după ce se retrăsese dintr-un contract de 9,5 milioane $ pentru un spectacol în care el era cap de afiş, la festivalul Lollapalooza, şi că această stare de spirit l-a determinat să se sinucidă. Iar faptul că pistolul său era încărcat cu trei cartuşe atunci când s-a întâmplat actul fatal ar putea face parte dintr-un plan menit să dea impresia că sinuciderea sa a fost o crimă. Cel mai bizar este faptul că poliţia nu a reuşit să găsească niciun fel de amprente pe pistol. Desigur, poate că îşi acoperise cu atenţie urmele şi curăţase pistolul, dar un astfel de comportament nu este tipic pentru o persoană aflată pe punctul de a se sinucide şi, în orice caz, dacă a fost, într-adevăr, o sinucidere, de ce mai era nevoie de atâtea eforturi pentru a o ascunde?

Faptul că cei doi, Courtney şi Kurt, nu se înţelegeau bine înainte de moartea lui pare a fi un motiv insuficient pentru o crimă cu sânge rece. Dar este posibil ca ea să fi avut multe alte motive. În ianuarie 1994, Cobain a declarat pentru revista Rolling Stone că s-ar putea să divorţeze de Courtney. Aparent, documentele pentru divorţ fuseseră deja redactate până în momentul morţii sale şi se zvoneşte că Love îi ceruse unuia dintre avocaţii săi să-l aducă „pe cel mai rău şi agresiv avocat de divorţuri” pe care îl putea găsi. Kurt dăduse de înţeles şi că voia s-o scoată pe Courtney din testament, caz în care ea ar fi câştigat mult mai mult financiar dintr-o sinucidere, dacă avea loc înainte de modificarea testamentului, decât dintr-un divorţ. Dacă ar fi murit Kurt, vânzările trupei sale, Nirvana, ar fi sărit în aer. Iar Courtney ar fi încasat beneficiile financiare.

Conform versiunii oficiale, Kurt s-a sinucis împuşcându-se în cap. În zilele şi săptămânile care au urmat morţii sale, fanii au început să se sinucidă din empatie cu eroul lor căzut. Având în vedere acest val de sinucideri, reacţia publică ar fi fost devastatoare dacă poliţia ar fi infirmat verdictul iniţial şi ar fi deschis o anchetă pentru crimă.