Un experiment controversat al oamenilor de ştiinţă arată că pot exista realităţi multiple în acelaşi timp


Un experiment uluitor de fizică cuantică a confirmat aparenta existență a unor multiple realități. Cercetarea a căutat să răspundă la o întrebare veche de zeci de ani, întâlnită de fizicianul Eugene Wigner în anii 1960. Cunoscută drept „prietenul lui Wigner”, ideea prezintă o situație în care un observator dintr-un laborator izolat măsoară polarizarea unui foton.

Inițial, fotonul este într-o stare de suprapunere – ceea ce înseamnă că polarizarea sa este atât orizontală, cât și verticală în același timp. Atunci când observatorul de laborator măsoară polarizarea, particula are o stare fixă; totuși pentru cineva din afara laboratorului care nu cunoaște rezultatul măsurătorilor, fotonul este încă într-o stare de suprapunere. Realitatea ambelor indivizi, prin urmare, diferă – chiar dacă ambele sunt punct de vedere tehnic corecte.

Acum, după câteva decenii, oamenii de știință au reușit în cele din urmă să efectueze un experiment care să testeze acest concept și să demonstreze că, cel puțin în fizica cuantică, pot exista mai multe realități. „Au fost necesare progrese teoretice pentru a formula problema într-un mod care să poată fi testabil”, a declarat co-autorul studiului Martin Ringbauer, de la Universitatea din Innsbruck, Austria. „Apoi, partea experimentală a avut nevoie de evoluții asupra controlului sistemelor cuantice pentru a implementa ceva de genul acesta”.

„Se pare că, spre deosebire de fizica clasică, rezultatele măsurătorilor nu pot fi considerate drept un adevăr absolut, ci trebuie înțelese în raport cu observatorul care a efectuat măsurarea”, a spus Ringbauer.

Sursa (traducerea si adaptarea proprie): livescience.com

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock