O descoperire submarină făcută în Egipt pune capăt unui mister vechi de peste 2.000 de ani

 • 65
 •  
 •  
 •  
  65
  Shares

Herodot, omul numit de antici drept „părintele istoriei”, a scris în anul 440 î.Hr. faimoasa lui lucrare „Istorii”. În această carte, Herodot menționează o barcă fluvială ciudată și misterioasă, pe care a văzut-o în Egipt, numită „baris”. Barca era ciudată, întrucât era extrem de lungă şi avea cârma care trecea printr-o gaură în chilă și era în acelaşi timp şi misterioasă, pentru că nimeni în afară de Herodot nu a văzut-o vreodată… până acum. Astfel, arheologii marini care excavau orașul Thonis-Heracleion în Golful Abu Qir, lângă Alexandria (Egipt), au descoperit epava unei bărci lungi, care corespunde descrierii lui Herodot, ceea ce înseamnă că anticul istoric a avut dreptate.

„Constructorii au tăiat scânduri de doi coți lungime [100 cm] și le-au aranjat ca niște cărămizi. Pe tenonii puternici și lungi [bucăți de lemn] ​​se introduc scânduri de doi coţi. Când își construiesc nava în acest fel, ei întind grinzi peste ele… Există o cârmă, care trece printr-o gaură în chilă. Catargul este din lemn de salcâm… ” Cam aşa îşi descrie Herodot barca „misterioasă” pe care a văzut-o în Egipt.

Având această extraordinară descriere a uneia dintre bărci de 92 de picioare lungime (28 de metri), arheologii au încercat demult să o caute, însă nu au găsit niciodată un baris egiptean, întreg sau distrus. Norocul lor s-a schimbat în 2000, odată cu descoperirea de către arheologul francez Franck Goddio a orașului Thonis-Heracleion, la 4 km distanţă de coastă. De atunci, peste 70 de nave au fost găsite în zonă, care au fost numerotate. Arheologii au observat că nava 17, cu peste 70% din coca inițială intactă, avea un aranjament neobișnuit de scânduri pe care nimeni nu l-a văzut vreodată.

„Structura acestei bărci n-a mai fost văzută niciodată până atunci de vreun arheolog. Apoi, am descoperit această formă de construcție și se potrivea exact cu ceea ce spunea Herodot”, a declarat Damian Robinson, directorul Centrului de Arheologie Maritimă al Universității Oxford, într-un interviu acordat cotidianului „The Guardian”. Baris-ul a fost folosit pe Nil pentru a transporta importurile din Grecia și Persia și pentru a duce exporturile egiptene de cereale și sare.

Chiar dacă scrierile sale au fost în general dovedite a fi istoric corecte, Herodot a fost deseori criticat ca fiind doar un istoric cu multă imaginaţie. Însă, această descoperire îi apără reputația…

Sursa (traducerea si adaptarea proprie): theyucatantimes.com

 • 65
 •  
 •  
 •  
  65
  Shares