O descoperire submarină făcută în Egipt pune capăt unui mister vechi de peste 2.000 de ani


Herodot, omul numit de antici drept „părintele istoriei”, a scris în anul 440 î.Hr. faimoasa lui lucrare „Istorii”. În această carte, Herodot menționează o barcă fluvială ciudată și misterioasă, pe care a văzut-o în Egipt, numită „baris”. Barca era ciudată, întrucât era extrem de lungă şi avea cârma care trecea printr-o gaură în chilă și era în acelaşi timp şi misterioasă, pentru că nimeni în afară de Herodot nu a văzut-o vreodată… până acum. Astfel, arheologii marini care excavau orașul Thonis-Heracleion în Golful Abu Qir, lângă Alexandria (Egipt), au descoperit epava unei bărci lungi, care corespunde descrierii lui Herodot, ceea ce înseamnă că anticul istoric a avut dreptate.

„Constructorii au tăiat scânduri de doi coți lungime [100 cm] și le-au aranjat ca niște cărămizi. Pe tenonii puternici și lungi [bucăți de lemn] ​​se introduc scânduri de doi coţi. Când își construiesc nava în acest fel, ei întind grinzi peste ele… Există o cârmă, care trece printr-o gaură în chilă. Catargul este din lemn de salcâm… ” Cam aşa îşi descrie Herodot barca „misterioasă” pe care a văzut-o în Egipt.

Având această extraordinară descriere a uneia dintre bărci de 92 de picioare lungime (28 de metri), arheologii au încercat demult să o caute, însă nu au găsit niciodată un baris egiptean, întreg sau distrus. Norocul lor s-a schimbat în 2000, odată cu descoperirea de către arheologul francez Franck Goddio a orașului Thonis-Heracleion, la 4 km distanţă de coastă. De atunci, peste 70 de nave au fost găsite în zonă, care au fost numerotate. Arheologii au observat că nava 17, cu peste 70% din coca inițială intactă, avea un aranjament neobișnuit de scânduri pe care nimeni nu l-a văzut vreodată.

„Structura acestei bărci n-a mai fost văzută niciodată până atunci de vreun arheolog. Apoi, am descoperit această formă de construcție și se potrivea exact cu ceea ce spunea Herodot”, a declarat Damian Robinson, directorul Centrului de Arheologie Maritimă al Universității Oxford, într-un interviu acordat cotidianului „The Guardian”. Baris-ul a fost folosit pe Nil pentru a transporta importurile din Grecia și Persia și pentru a duce exporturile egiptene de cereale și sare.

Chiar dacă scrierile sale au fost în general dovedite a fi istoric corecte, Herodot a fost deseori criticat ca fiind doar un istoric cu multă imaginaţie. Însă, această descoperire îi apără reputația…

Sursa (traducerea si adaptarea proprie): theyucatantimes.com
ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO