Egiptul continuă să descopere fapte uimitoare despre trecutul său. În septembrie 2018, au fost descoperite peste 800 de morminte într-un sit arheologic relativ necunoscut. Artefactele au fost îngropate într-o necropolă veche de aproximativ 4.000 de ani, în Lisht, regiunea Saqqara din deșertul Sahara. În vechiul cimitir, o echipă de cercetători au găsit mai exact 802 de morminte. Situl este situat între două piramide, una spre sud și una spre nord. Mormintele au un stil caracteristic, sculptate în pietre și acoperite de cărămizi și calcar.
Potrivit Ministerului Antichităților din Egipt, descoperirea poate aduce noi informații despre viața din Egiptul antic, deoarece mormintele oferă indicii despre sănătatea, economia și cultura oamenilor care au trăit acolo în urmă cu mai multe milenii. Excavația face parte dintr-un proiect care își propune să salveze mai multe situri istorice din Egipt. După criza economică și politică care a lovit țara între 2009 și 2013, au avut loc mai multe jafuri și distrugeri ale siturilor arheologice.
Dar, cele mai recente descoperiri arheologice din Egipt includ găsirea a 22 de artefacte la Saqqara, la sud de Cairo, care datează de patru milenii în urmă. Printre aceste descoperiri se află şi un papirus, „Cartea egipteană a Morților”, care este ca un fel de ghid pentru cei trecuţi în „lumea subterană”.
Fostul ministru al antichităților și renumitul egiptolog Zahi Hawass a declarat reporterilor că acest papirus despre „Cartea morților” are o lungime de 4 metri.
„Cartea Egipteana a Morţilor” este una dintre cele mai faimoase cărţi care conţine vrăji pentru a fi utilizate în viaţa de apoi. Vrăjile erau de obicei scrise pe pereţi şi pe corpurile celor decedaţi. Nobililor egipteni li se dădeau, de asemenea, un sul de papirus, cu vrăji scrise pe ea, ceea ce le permitea să călătorească în viaţa de apoi.