Muzica ne poate afecta starea de spirit. Dintr-un punct de vedere științific a fost dovedit faptul că a asculta muzica ne poate face să ne simțim fericiţi, trişti, optimişti sau negativi. Muzica poate reduce stresul şi poate ajuta la îmbunătăţirea memoriei. Muzica poate duce la diferite modificări fiziologice speciale, și are, fără îndoială, multe beneficii.
Cu toate acestea, s-ar părea că nu suntem complet constienti de faptul că, uneori, muzica ne poate afecta în mod negativ. Una dintre cele mai ciudate compoziții create vreodată se numeşte „Gloomy Sunday” sau „Duminica întunecată”. Aceasta a fost scrisă în decembrie 1932 de către compozitorul maghiar Seress Reszo. Era o duminică ploioasă, iar Seress era deprimat pentru că logodnica lui tocmai s-a depărţit de el. În acea seară, în timp ce stătea în casă şi privea ploaia, Seress a creat „Gloomy Sunday”.
La scurt timp , el a descoperit că avea dificultăți în publicarea compoziției, întrucât era considerată mult prea melancolică pentru urechile publicului. Între timp, piesa a câștigat o reputație sinistră. Se credea că piesa a cauzat o manie de sinucideri în întreaga lume.
Prima dată când piesa a fost pusă în scenă a fost primăvara anului 1933. Un tânăr ce se afla într-o cafenea din Budapesta a fost solicitat pentru a cânta la pian piesa. După ce a terminat-o, acesta s-a dus acasă și s-a împușcat după ce-a povestit rudelor că s-a simțit grav deprimat de melodia pe care a cântat-o, aceasta neputându-i ieși din cap.
O săptămână mai târziu, în același oraș, o tânără vânzătoare a fost găsit agățată de o frânghie în apartamentul ei. Poliţia care a investigat sinuciderea, a găsit în dormitorul fetei moarte o copie a fișei muzicale a operei lui Seress. La sfârșitul anilor 30 au existat atât de multe rapoarte de sinucideri comise care erau într-un fel asociate cu „Duminica întunecată”, încât guvernul ungar a interzis difuzarea publică a piesei. Mulți muzicieni au salutat această decizie, pentru că se temeau pentru propriile lor vieți.
Sinuciderile nu s-au limitat doar la Ungaria. S-ar părea că piesa a afectat şi pe oamenii din alte țări. În New York , o tânără secretară s-a gazat, iar în scrisoarea de sinucidere, ea a cerut ca „Duminica întunecată” să fie cântată la înmormântarea ei. Câteva săptămâni mai târziu, un alt new-yorkez, în vârstă de 82 de ani, a sarit de la etajul 70 al apartamentului său, după ce a cântat piesa pe pianul său. Aproximativ în același timp, un adolescent din Roma, care a auzit melodia cea tristă, a sărit de pe un pod şi s-a sinucis.
Ziarele din întreaga lume au semnalat şi alte decese asociate cu melodia lui Seress, iar mai multe posturi de radio, cum ar fi BBC, a oprit difuzarea melodiei. Alte posturi radio din Statele Unite au refuzat şi ele să difuzeze „Duminica întunecată”. Compozitorul acestei melodii, Reszo Seress, s-a sinucis în 1968, sărind de la o fereastră… Fata care a rupt logodna cu Reszo Seress în 1932 s-a sinucis şi ea. Lângă trupul ei a fost găsit o carte de vizită pe care erau scrise următoarele 2 cuvinte: „Duminica întunecată”.