Când vine vorba de căutarea vieții extraterestre, avem tendința de a ne concentra pe posibilitatea de a găsi o civilizație de entități umanoide inteligente, la fel ca noi. Adevărul este, totuși, că formele de viață extraterestre ar putea veni în orice formă imaginabilă – inclusiv forme care amintesc de viață care a existat cândva pe propria noastră planetă, dar care acum au dispărut. Deci, dinozauri extratereștri ar putea exista undeva acolo în spaţiul cosmic, așteptând să fie găsiți?
Într-un nou studiu publicat în „Monthly Notices of the Royal Astronomical Society”, oamenii de știință au arătat cum am putea găsi o planetă locuită de astfel de creaturi. Cheia, susțin ei, ar fi să căutăm o compoziție atmosferică similară cu cea care a existat acum mai bine de 65 de milioane de ani pe Pământ. Oxigenul, de exemplu, era mult mai abundent atunci.
„Amprenta digitală ușoară a Pământului modern a fost șablonul nostru pentru identificarea planetelor potențial locuibile, dar a existat o perioadă în care această amprentă era și mai pronunțată – mai bine în a arăta semne de viață”, a spus co-autorul studiului, Lisa Kaltenegger. „Acest lucru ne dă speranța că ar putea fi puțin mai ușor să găsim semne de viață – chiar și o viață mare și complexă – în altă parte a Cosmosului. Sperăm că vom găsi câteva exoplanete care să aibă mai mult oxigen decât Pământul chiar acum. Și, cine știe, poate mai sunt alți dinozauri care așteaptă să fie găsiți”.
Sursa (traducerea şi adaptarea proprie): studiul ştiinţific „Oxygen bounty for Earth-like exoplanets: spectra of Earth through the Phanerozoic” / academic.oup.com