Taur judecat şi condamnat la moarte

98

taurÎn 1314, în comuna Moissy din Franţa, un taur scăpat din staul a luat in coarne un om. Fiind înştiinţat, contele de Valois, vecin de domeniu cu comuna, a dispus arestarea taurului şi a ordonat deschiderea procedurii penale. Funcţionarii contelui au descins la Moissy şi, in mod reglementar, au dat curs procesului. Audiindu-se martorii, taurul a fost dovedit criminal. Instanţa contelui, cu drept de viaţă şi de moarte, a dat sentinţa, care a fost executată pe loc, la spânzurătoarea comunei.

Dar, după asta, primăria comunei Moissy şi-a adus aminte că pe teritoriul ei contele n-ar fi avut drept de judecata. A făcut recurs la instanţa superioară, dieta comitatului. Dieta s-a luat cu mâinile de cap: pe de o parte, comuna avea dreptate, iar pe de alta nu era recomandabil să te pui rău cu puternicul conte de Valois.

În consecinţă, a decis în mod înţelept că într-adevăr contele n-a avut dreptul să judece pe teritoriul comunei, in schimb, spânzurarea taurului fusese legală, fiindcă acesta o meritase.