Sub ce copaci ar trebui să ne adăpostim, atunci când vine o furtună cu fulgere?


Dacă vara ne aflăm într-o excursie la munte sau în alte zone şi observăm că vin nori negri de furtună, primul lucru pe care îl facem e să căutăm un adăpost. Unde ne-am putea feri de ploaie, dar mai ales de pericolul fulgerelor? Dacă găsim să ne adăpostim sub nişte copaci, e bine, dar contează sub care copaci? Există arbori care atrag mai mult fulgerele decât altele?

Foarte interesant a fost studiul făcut în secolul trecut în Ungaria (nu ştiu dacă e mai valabil în ziua de astăzi). Un membru al Institutului Me­teorologic Ungar a stabilit că 15% din fulgere cad asupra arborilor; dar, pe când 96% din arborii loviţii sunt din speciile cu frunze, mai mult sau mai puţin late, numai 4% sunt brazi sau pini.

În privinţa atracţiei exercitate asupra fulgerului, arborii se clasează în ordinea următoare: salcâmii, plopii, stejarii, perii, duzii, sălciile, fagii, nucii, teii, cireşii, aninii, mesteacănii şi castanii. Ceea ce înseamnă că, pe vreme de furtună, doar pinii şi brazii prezintă un adăpost mai sigur, deşi tocmai aceştia sunt mai puţin făcuţi să adăpostească de ploaie…

 

 

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.

Lasă un comentariu

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO