Mega-insecte, hominizi şi alte creaturi gigante în Rusia

2.720 vizualizari

gigantÎn urmă cu ceva timp, un articol din ziarul Pravda capta interesul amatorilor de senzaţional prin informaţia potrivit căreia insecte de dimensiuni neobişnuite ar popula adâncurile Moscovei. Nu e însă singura ştire despre creaturi ciudate care ar trăi în spaţiul ex-sovietic. Presa internaţională a mai scris, în ultima vreme, despre hominizi giganţi şi despre feluriţi mutanţi zăriţi în zona lacurilor din Eurasia, în spaţiul Belarusului sau chiar pe teritoriul rusesc.

Mega-insecte şi mutanţi, la Moscova şi Ekaterinburg

Potrivit lui Vadim Mikhaylov, şeful uneia dintre echipele de căutători de relicve subterane ale fostei URSS, viermi lungi de 3-4 centimetri, lăcuste de mărimea unei ceşti de cafea şi gândaci de aproape 10 cm ar fi fost filmaţi chiar în apropierea centrului capitalei ruse. „De multe ori ai impresia că subsolurile Moscovei sunt o poartă către altă lume. Oamenii explorează spaţiul dar, pentru mine, lumea subterană este mult mai incitantă şi mai misterioasă”, declara Vadim Mikhailov, pentru „Pravda”.

Biologii ruşi consideră că astfel de vietăţi ar fi putut apărea din cauza unei mutaţii genetice, determinată probabil de deşeuri radioactive depozitate în subteran în timpul fostei Uniuni Sovietice. Conform statisticilor citate de publicaţia menţionată, Rusia s-ar confrunta cu un val al mutaţiilor genetice la animale, dar şi la oameni, echivalent doar cu cel înregistrat în Ucraina după explozia de la Cernobîl. „Mutaţiile genetice sunt de ordinul milioanelor şi an de an se semnalează altele noi. Chiar dacă ele reprezintă un proces normal până la un anumit punct, modificările întâlnite în ultimii ani pot duce la deviaţii extrem de grave”, susţine Vladimir Bogdanov, director al Institutului de Ecologie din cadrul Academiei Ruse de Ştiinţă. În opinia sa, aceste modificări se produc din cauza puternicei poluări cu metale grele şi substanţe radioactive care a avut loc în anii ‘70-’80 şi care continuă şi azi, dar la un nivel mult mai scăzut. „Şoarecii din Ekaterinburg au aceleaşi mutaţii pe care le aveau şi cei de la Cernobâl. De altfel, unul dintre cele mai ridicate niveluri ale deviantelor genetice este întâlnit în acest oraş, al cincilea ca număr de locuitori al Rusiei”, mai spune Vladimir Bogdanov.

Mutaţiile -amplificate de acţiunea razelor ultraviolete, a noxelor şi virusurilor- pot fi inofensive, precum schimbarea culorii aripilor la unele specii de fluturi, dar şi grave, ducând la naşterea unor veritabili monştri.

Deşi sunt şi voci care îi pun la îndoială veridicitatea, acelaşi ziar “Pravda” a dezvăluit că în Rusia apar tot mai des creaturi ciudate. Mai exact, la periferia oraşului Chelyabinsk, în fundaţia abandonaăa a unei case, localnicii au dat peste nişte vietăţi foarte asemănătoare cu trilobiţii, despre care oamenii de ştiinţă susţin că au dispărut acum 250 de milioane de ani, în timpul Marii Extincţii a vieţii din era numită Permian. Trilobiţii -cel mai cunoscut grup animal din preistorie, după cel al dinozaurilor- s-au dezvoltat în peste 17.000 de specii, dar niciuna nu a supravieţuit Marii Extincţii, considerau până acum cercetătorii, care spun că e nevoie de teste suplimentare asupra descoperirii de la Chelyabinsk înainte de putea trage nişte concluzii.

Hominizii din peşterile siberiene

yetiApariţii neobişnuite s-au înregistrat însă şi-n regiunea Kemerovo din Siberia, unde mai mulţi vânători au semnalat, în mod repetat, existenţa unor misterioase creaturi antropoide în pădurile din apropierea oraşului Novokuznetsk. Potrivit localnicilor, fiinţele cu pricina – care de la depărtare păreau un soi de urşi- au fost zărite inclusiv în primele luni ale acestui an în preajma peşterii Azass, zonă greu accesibilă, îndeosebi pe timp de iarnă. Oamenii locului mai spun că urmele lăsate de vieţuitoarele cu pricina arată că sunt bipede şi că posedă degete similare cu ale maimuţelor antropoide.

Confruntate cu poveştile care au început să circule cu repeziciune şi dornice să pună capăt unei “isterii în masă”, autorităţile au decis trimiterea la vară a unei expediţii ştiinţifice în zona unde, anterior, s-au descoperit urme de aşezări datând din epoca bronzului. Misiunea cercetătorilor se anunţă deosebit de complicată, în condiţiile în care peştera Azass se întinde pe mai mulţi kilometri în interiorul muntelui Shoryia, fiind dificil de explorat. Până să sosească oamenii de ştiinţă la faţa locului, un grup de săteni, condus de episcopul rus de Kemerovo şi un oficial regional, a pornit deja în căutarea creaturilor umanoide, văzute de vânători.

Descrierile conturează portretul unor fiinţe păroase, având între 1,5 şi 2 metri înălţime, un soi de “Yeti” sau “Bigfoot”, ale cărei urme de paşi au fost chiar fotografiate în peştera menţionată. Potrivit agenţiei ITAR-TASS, o echipă de savanţi a luat deja mulajul urmelor respective, în luna martie, neexcluzând varianta ca ele să aparţină unor hominizi. Cum zona e bogată în resurse de hrană şi apă şi abundă în peşteri relativ căluroase, experţii cred că este posibil ca fiinţe antropoide să vieţuiască acolo, conducătorul misiunii considerând chiar că întâlnirea cu “oamenii zăpezilor” e doar o chestiune de timp. Scepticii – între care se numără şi şeful departamentului de antropologie de la Institutul de Etnologie şi Antropologie din Moscova- susţin însă că vom trăi aceeaşi dezamăgire de anul trecut, când un alt “hominid” a creat vâlvă în Belarus, dovedindu-se în final doar un vagabond care-şi găsise adăpost într-o pădure. Contraargumentele aduse “teoriei lui Yeti sau Bigfoot” sunt solide: creaturile au fost zărite mereu singure, fără compania vreunor semeni, ceea ce e „un nonsens biologic”, deoarece este nevoie de o populaţie mai mare pentru a asigura perpetuarea speciei, iar Pământul a fost studiat atât de îndeaproape, încât dacă ar fi existat cu adevărat “Oamenii zăpezilor”, existenţa lor ar fi fost confirmată de specialişti.