Orgoni Crystal

 
Orgoni Crystal

 

Trandafirul albastru există cu adevărat!

595

trandafir-albastruDupă mai bine de 15 ani de muncă, două companii private de cercetare în biologia moleculară au reuşit să producă prin inginerie genetică primii trandafiri de un albastru pur. Pentru început, vor fi disponibili în comerţ începând cu 2009.

Există în natură trandafiri de diferite culori şi nuanţe, iar când îi oferim, fiecare culoare poartă o anumită semnificaţie. De exemplu, se spune că roşul reprezintă pasiunea, albul inocenţa, galbenul gelozia, iar albastrul armonia. Dar cum trandafirul albastrul nu există în natură în ciuda a secole de încercări de încrucişări între soiuri de trandafiri, acesta a devenit simbolul imposibilului şi al absolutului. De exemplu, în mitologia chinezească trandafirul albastru reprezintă speranţa în cazul unei iubiri imposibile. Iar în mitologia bulgară, cui descoperirea un tradafir albastru i se îndeplinea orice dorinţă.

În lumea vie, un pigment este o substanţă naturală de o anumită culoare, care este produsă de celulele organismului şi care colorează ţesuturile şi lichidele organice ale acestuia cu o culoarea specifică acelui pigment. De exemplu, culoarea pielii, ochilor şi parului oamenilor este dată de cantităţi mai mari sau mai mici din pigmentul numit melanină. În lumea plantelor, numai pigmentul delfinidină conferă culoarea albastră. Florile în care pigmentul acesta poate fi prezent în mod natural pot prezenta petale albastre, precum este cazul la panseluţe, petunii sau albăstrele. Dar trandafirul, garoafa, crizantemele şi gerberele nu pot conţine acest pigment în mod natural şi aşadar nu pot fi albastre. Cel mult, prin metode clasice de încrucişare între specii s-au obţinut trandafiri liliachii, precum tipul „Blue Moon” (lună albastră).

În 1840, Societăţile de Horticultură din Marea Britanie şi Belgia ofereau un premiu de 500.000 de franci celui care care va produce pentru prima dată trandafiri cu adevărat albaştri, căutare denumită metaforic şi Sfântul Graal al horticulturii. Provocarea a fost rezolvată în anul 2004 de către compania japoneză Suntory şi compania australiană Florigene, după 14 ani de eforturi. Săptămâna trecută compania japoneză a anunţat că trandafirii vor ajunge în comerţ pentru prima dată anul acesta, în 2009. Este vorba pentru început de piaţa japoneză, iar pentru pieţele americană şi australiană se aşteaptă obţinerea de aprobări.

Primul pas a avut loc în anul 1991 când cercetători de la cele două companii, lucrând împreună, au reuşit să identifice şi să izoleze gena responsabilă pentru producerea culorii albastre. O genă este un segment de ADN care este citit de maşinăria celulară pentru a produce, printr-o succesiune de reacţii chimice, o substanţă complexă, în cazul nostru delfinidina, pigmentul ce produce în plante culoarea albastră. Gena aceasta a fost copiată de la petunie, cu scopul de a fi inclusă în alte plante ce nu pot avea culoarea albastră în mod natural, precum trandafirii. Acest proces de copiere a unei gene din un organism în alt organism poartă numele de clonare.

Iată aşadar că nu doar Natura (sau Dumnezeu) este un creator, ci şi omul! Fără această genă produsă de om, trandafirul albastru nu ar fi existat niciodată pe planeta noastră!

Orgoni Crystal