Acum 2 milenii, exista o plantă antică remarcabilă, care a dispărut în mod misterios de pe planeta noastră. De ce?


Odată, cu mult timp în urmă, a existat o plantă foarte prețioasă în vechiul oraș Cyrene, un oraș grecesc de pe coasta nord-africană, în apropierea actualului oraş Shahhat (situat în nord-estul Libiei).

Potrivit unei legende, planta respectivă, Silphium, a fost descoperită pentru prima dată după ce o „ploaie neagră” care s-a revărsat pe coasta de est a Libiei, cu peste două milenii și jumătate în urmă.

În timp, oamenii antici au descoperit că planta cunoscută sub numele de Silphium era uimitoare în mai multe moduri. Silphium era atât de delicioasă și utilă, încât planta a devenit foarte valoroasă.

Culturile antice foloseau Silphium pentru a rezolva mai multe probleme de sănătate. Potrivit autorului Pliniu cel Bătrân, planta se putea folosi pentru a trata mușcăturile câinilor, precum și problemele legate de hemoroizi.

Silphium avea un miros minunat. Parfumul ei era delicat, putând fi utilizată în diverse mâncăruri, ca un condiment minunat. De asemenea, din Silphium se putea consuma o băutură, ce era şi afrozidiac.

Romanii antici erau atât de îndrăgostiți de Silphium, încât făceau referire la planta lor dragă în poezii și cântece. Planta a fost menționată și în marile opere de literatură.

Timp de secole, regii locali au deținut un monopol asupra plantei, ceea ce a făcut ca orașul Cyrene să devină cel mai bogat din Africa. Iulius Cezar a ajuns chiar să stocheze plante de Silphium în trezoreria oficială. Existau mai multe motive pentru care Silphium își merita greutatea în aur.

Din păcate, Silphium a dispărut. Nu numai din regiune, ci cu totul de planeta noastră. Pliniu cel Bătrân a scris că în timpul vieții sale a fost descoperită o singură tulpină din această plantă. A fost smulsă și trimisă împăratului Nero, ca şi curiozitate, în jurul anilor 54-68 d.Hr.

Nu se cunoaşte motivul pentru care această plantă a dispărut. Interesant este faptul că oamenii de știință au descoperit că această Silphium ar fi putut aparține unui grup de plante asemănătoare cu feniculul. În mod incredibil, două dintre aceste plante – feniculul gigant Tanger și feniculul gigant – există și astăzi în Libia. Unul dintre acestea poate fi chiar anticul Silphium…

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.

Lasă un comentariu

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO