În loc de anestezie, autohipnoză

584 vizualizari

autohipnozaUn englez în vârstă de 61 de ani s-a autohipnotizat şi a suferit o intervenţie chirurgicală care a durat 80 de minute fără nici un fel de anestezie. Pacientul a declarat că în timpul operaţiei a fost perfect conştient de ceea ce se petrecea în jurul său dar nu a simţit deloc durerea. Intervenţia a decurs surprinzător de bine, atât pacientul cât şi echipa de medici declarându-se încântaţi de alegerea făcută.

Alex Lenkei, din West Suss*x, Anglia suferă de artrită şi medicii au hotărât să îi îndepărteze un os de la încheietura mâinii pentru a îmbunătăţi mobilitatea articulaţiei. Bărbatul, care practica hipnoză de la vârsta de 16 ani şi este atestat profesional în domeniu, s-a autohipnotizat în aproximativ 30 de secunde şi a fost supus întregii intervenţii chirurgicale fără anestezie locală sau generală, spune BBC News.

Pentru îndepărtarea osului, chirurgul David Llewellyn Clark l-a zdrobit propriu-zis şi apoi a îndepărtat pe rând fragmentele. Deşi pacientul a fost conştient de ceea ce se întâmplă în jurul său şi a putut auzi inclusiv zgomotul produs prin zdrobirea osului, el spune că nu a simţit durere în nici un moment, ci doar o relaxare profundă.

Pe toată durata intervenţiei, un anestezist a fost pregătit să intervină în orice moment, însă nu a fost necesar. Medicul anestezist Richard Venn crede că pacientul a reuşit, într-un fel sau altul, să îşi facă organismul să elibereze substanţe care au anihilat durerea. El a explicat, de asemenea, că ritmul cardiac şi respirator şi tensiunea arterială au fost constante pe tot parcursul operaţiei, ceea ce confirmă faptul că pacientul nu a simţit nici o durere.

Medicii s-au arătat încântaţi încă de la început de ideea hipnozei şi au avut încredere în abilităţile pacientului, declarând operaţia un real succes.