Oamenii de ştiinţă au descoperit o genă care le-a făcut pe 2 persoane (mamă şi fiică) să doarmă noaptea doar 6 ore, cu 2 ore mai puţin decât dorm ceilalţi membri ai familiei. Se crede că aceasta este o mutaţie foarte rară, dar acest lucru nu e o scuză pentru cei ce dorm mai târziu. Dar descoperirea oferă o nouă pistă pentru studierea somnului, proces care afectează sănătatea.
Institutul de Sănătate al SUA afirmă faptul că un adult are nevoie între 7 şi 9 ore pentru a dormi. Dacă somnul este mai mic de 7 ore, creşte riscul problemelor de sănătate, ca de exemplu pierderea memoriei sau slăbirea sistemului imunitar. Un studiu din 2006 arată faptul că 30 de milioane de americani suferă de insomnie, iar alţi câteva milioane suferă de alte afecţiuni ale somnului.
În studiul mai sus menţionat, două persoane din aceeaşi familie, o mamă de 69 de ani şi o fiică de 44 de ani, se duc la culcare în jurul orei 10 şi se scoală amândouă pe la 4;30 dimineaţa. Ceilalţi membri ai familiei au un somn regulat de 8 ore. Testele de sânge au determinat faptul că ambele femei au o mutare într-o genă denumită DEC2, genă care are rol în reglarea ritmului interior al organismului.
Aşa că…s-ar putea presupune că şi cine doarme mai mult are o altă mutaţie genetică. Deci, să nu mai dăm vina pe cei leneşi, care dorm mai mult, căci nu e vina lor.