Sindromul „Alice în Ţara Minunilor”, o afecţiune extrem de enigmatică! Cine îl are trăieşte oare într-un univers paralel?


Alice in Tara MinunilorTulburarea psihică cu totul aparte cunoscută sub numele de sindromul „Alice în Ţara Minunilor” afectează drastic percepţia vizuală şi mentală a pacientului. Caracteristică pentru sindrom este distorsionarea completă a simţului timpului, distanţei, dimensiunii şi spaţiului, ceea ce îl poate face pe pacient să se simtă total dezorientat şi într-o stare de depresie profundă. Cauzele bolii sunt puţin cunoscute, deşi medicii cred că aceasta poate fi legată cumva de alte afecţiuni mai răspândite.

Sindromul a fost diagnosticat pentru prima dară în 1955 de un psihiatru englez, John Todd. Constatând că simptomele bolii au consecinţe extrem de importante, a denumit sindromul după vestita carte a lui Lewis Carroll, deşi ea a mai fost numită şi „halucinaţia liliputană”, după personajele de mici dimensiuni ale cărţii lui Jonathan Swift „Călătoriile lui Gulliver”. Faptul că ambele denumiri sunt preluate din literatura de ficţiune este o confirmare a naturii bizare a acestei boli.

Pacientul care prezintă sindromul „Alice în Ţara Minunilor” suferă şi de migrene, care se pare că au o anumită legătură cu sindromul. În mod ciudat, se ştie că însuşi Lewis Carroll s-a plâns toată viaţa de migrene severe. S-ar putea oare ca autorul să fi suferit el însuşi de această afecţiune şi ca propriile simptome să-i fi oferit sursa de inspiraţie pentru romanul devenit clasic?

Pare foarte posibil, căci câteva dintre simptomele afecţiunii se regăsesc în povestea micuţei Alice. Exact aşa cum, după ce mănâncă sau bea diferite lucruri, Alice devine, mai întâi, foarte mică şi apoi creşte mai mare decât casa, şi cei care suferă de acest sindrom au distorsiuni similare de percepţie -o formă de halucinaţie vizuală sau senzorială care îi face să simtă că întreg corpul sau numai unele părţi ale acestuia au crescut, ori s-au micşorat. De aici decurg alte probleme, sentimentul de vulnerabilitate şi paranoia, care pot să-l pună pe pacient într-un pericol real.

Până în momentul de faţă, nu s-a oferit nicio explicaţie satisfăcătoare despre cauza acestei afecţiuni, deşi se crede că teoria referitoare în legătură cu apariţia migrenelor este corectă. La fel ca şi în cazul altor fenomene medicale ciudate, unul dintre obstacolele care se ridică în calea cercetării este numărul mic de îmbolnăviri. Au existat atât de puţini oameni cu acest sindrom, încât este foarte greu să comparăm diferitele cazuri. Fără îndoială, este una dintre cele mai neobişnuite afecţiuni cu care s-a confruntat vreodată ştiinţa medicală. Oare vor reuşi oamenii de ştiinţă să rezolve enigma în anii ce vin?

 

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.

Lasă un comentariu

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO