Cât de uşor e un nor care pluteşte pe cer? Cam cât 40 de elefanţi…


Cam cântăreşte un nor? Trebuie să fie destul de uşor, dacă el pluteşte pe cer. Haideţi totuşi să luăm ca unitate de măsură elefantul. În conformitate cu specialiştii de la Centrul Naţional pentru Cercetări Atmosferice din Boulder, Colorado, un nor cumulus mediu cântăreşte cam cât 100 de elefanţi, în vreme ce un nor de furtună de mari dimensiuni ajunge la greutatea a 200 000 de pahiderme.

Asta nu e nimic în comparaţie cu un uragan. Dacă am extrage apa dintr-un metru cub de nor de uragan, am cântări-o şi am înmulţi rezultatul cu numărul de metri cubi din întregul nor, am constata că acesta din urmă cântăreşte cât 40 de milioane de elefanţi – adică de douăzeci şi şase de ori mai mulţi elefanţi decât există în prezent pe Terra.

Întrebarea care ne vine în minte este evidentă: cum este posibil să plutească în aer ceva greu fie şi numai cât un singur elefant? Iată şi răspunsul: greutatea este distribuită pe un număr mare de minuscule picături de apă şi cristale de gheaţă răspândite pe o suprafaţă vastă. Cele mai mari picături au numai 0,2 milimetri în diametru: am avea nevoie de două miliarde pentru a umple o linguriţă. Norii se formează la partea de sus a curenţilor ascendenţi de aer cald. Aerul care urcă are o forţă mai mare decât presiunea exercitată de picăturile de apă, astfel încât norul pluteşte. Când aerul se răceşte şi coboară, începe să plouă. Pentru a ploua, apa din nori trebuie să îngheţe înainte de a cădea. Dacă temperatura aerului este suficient de scăzută, apa cade sub formă de grindină sau zăpadă; în caz contrar, picăturile îngheţate se topesc în drum spre suprafaţa Pământului.

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.

Lasă un comentariu

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock