Piramida misterioasă din Munţii Retezat! E doar o formaţiune naturală!?


piramida Pasul Urdele 2
Imagine: prelucrare proprie

Piramidele sunt cele mai misterioase structuri din istoria planetei. Ele au fost găsite oriunde în lume, din Egipt, până în America, Asia şi chiar Australia. Dar şi în Europa se găsesc structuri piramidale celebre; mai bine de 12 piramide se află în Grecia, deşi mare parte dintre ele sunt într-o avansată stare de deteriorare. Alte 6 piramide europene există în apropiere de Guimar, un oraş de pe ţărmul estic al insulei Tenerife din arhipelagul Canarelor (citeşte mai multe în acest articol, pe care l-am publicat în 2013: Mii de piramide se găsesc în întreaga lume: din Australia până în America. Şi toate au ca bază pătratul! De ce?).

Dar, poate cele mai celebre piramide din Europa sunt cele din Bosnia, despre care am scris un articol în 2011 (Descoperire incredibilă: piramidele din Bosnia au cel puţin 10.000 de ani vechime!). Unii zic că sunt doar nişte dealuri sub formă de piramidă.

Dar, piramidele din România? Ce putem spune despre ele? Un cititor (Ştefan) îmi trimite la moment dat un email în care îmi atrage atenţia unei posibile piramide la noi în ţară: Vârful Păpuşa din Munţii Parâng (2136 metri), unul dintre vârfurile cele mai înalte din România. Citez din email:

„Recent am fost în staţiunea montană Rânca şi am făcut câteva poze cu aparatul mobil. M-a intrigat în special un munte (vârf mai degrabă), denumit de localnici „Vârful Păpuşa”. Acest vârf seamănă cu o piramidă. Observându-l, mi-am adus aminte de un articol al dumneavoastră despre o piramidă din Bosnia, care a fost considerată munte. Credeţi că „Vârful Păpuşa” este o piramidă?”

Emailul este însoţit de câteva fotografii ale acestui vârf, făcute iarna, din care una o ataşez mai jos.

piramida Pasul Urdele 3
Imagine: sursa proprie

Altă poză luată de pe Wikipedia:

varful-papusa 3
Imagine: wikipedia.org  (Commons Creative – free)

Sincer, nu ştiu ce să spun: este clar o formaţiune sub formă de piramidă. Chiar arată mai clar decât piramidele din Bosnia. Însă problema care se pune e următoarea: e o formaţiune naturală 100%? Sau a fost modelată în vechime şi de mâna omului? Mă tem că răspunsul la această întrebare e greu de dat…


Lasă un comentariu