Mii de piramide se găsesc în întreaga lume: din Australia până în America. Şi toate au ca bază pătratul! De ce?


Imagine: goodfreephotos.com (Commons Creative – free)

Într-un articol din septembrie 2012 (https://www.lovendal.ro/wp52/in-italia-au-fost-descoperite-niste-piramide-subpamantene-de-ce-peste-tot-in-lume-au-fost-construite-piramide/) vorbeam despre nişte piramide subpământene găsite în Italia. La sfârşitul articolului, îmi puneam următoarea întrebare: în afara deja celebrelor piramide egiptene sau mayaşe, există construite piramide în multe colţuri ale lumii. Şi arheologii descoperă, încetul cu încetul, că aceste piramide au fost construite peste tot. Care a fost scopul lor? De ce-au fost ele construite? Are această formă (cea piramidală) „proprietăţi magice”?

În articolul de faţă, voi încerca să fac un rezumat al tuturor piramidelor descoperite în întreaga lume. Astăzi, deşi trecerea timpului a redus multe dintre anterior impunătoarele piramide la doar ceva mai mult decât o grămadă de pietre, există încă zeci de astfel de construcţii în cele mai diverse regiuni ale planetei.

Piramidele din cele două Americi

Pe teritoriul celor două Americi putem întâlni piramide în Mexic, Belize, Guatemala, Peru şi Bolivia; relatări neconfirmate amintesc despre existenţa unora şi în Brazilia. Arheologii au descoperit că civilizaţiile constructoare de piramide din America Centrală nu au fost doar foarte întinse, ci şi mult mai vechi decât se crezuse anterior. Recent s-a constatat că un grup de piramide din Caral, Peru, datează din 2627 î.Hr., deci din aceeaşi perioadă cu cele egiptene.

Mulţi dintre misterioşii tumuli indieni din America de Nord par să fi fost la origine piramide. Mii de astfel de coline artificiale au fost descoperite, din Florida până în zona de sud a Canadei şi de la ţărmul Atlanticului până în valea fluviului Mississippi. Unul dintre cele mai vaste situri de acest gen, Cahokia Mounds din Collinsville, Illinois, cuprinde o serie de piramide în trepte, printre care Monks Mound, o uriaşă piramidă de pământ cu suprafaţa de peste şase hectare, cu interiorul din piatră masivă. Construcţii similare pot fi văzute în Ocmulgee, Georgia; Moundsville, Alabama; Marietta, Ohio; Emerald Mound, Mississippi.

Atât de des s-a vorbit despre o piramidă din piatră sub apele lacului Rock din Wisconsin, încât a devenit o legendă a locului, deşi dovezi concrete în acest sens nu există. Existenţa ei devine însă mai credibilă dacă ţinem seama că la cinci kilometri distanţă, în celebrul sit indian Aztalan din Wisconsin, există două piramide din piatră retezate. Alte piramide din piatră au fost raportate la un şantier arheologic subacvatic din largul coastelor Cubei în 2001, dar nici existenţa lor nu a fost confirmată până la data publicării acestei cărţi.

Piramidele din Europa

Piramide există deopotrivă în Europa. Mai bine de douăsprezece piramide se află în Grecia, deşi mare parte dintre ele sunt într-o avansată stare de deteriorare. Academia din Atena a datat piramida de la Hellinikon în circa 2720 î. Hr., ceea ce înseamnă că le predatează pe cele mai vechi din Egipt cu cel puţin o sută de ani. Alte şase piramide europene există în apropiere de Guimar, un oraş de pe ţărmul estic al insulei Tenerife din arhipelagul Canarelor.

Într-un articol din 2011 (https://www.lovendal.ro/wp52/descoperire-incredibila-piramidele-din-bosnia-au-cel-putin-10-000-de-ani-vechime/), vorbeam despre piramidele bosniace, care ar avea cel puţin 10.000 de ani vechime.

Piramidele din Asia

Nici Asia nu duce lipsă de astfel de monumente; piramide antice pot fi întâlnite în China, Japonia, Coreea şi Cambodgia. Câteva se înalţă într-o zonă izolată din apropierea oraşului Xian din China. Deşi numărul lor nu este cunoscut cu exactitate, se estimează că sunt în jur de nouăzeci. Asemănătoare cu tumulii din America de Nord, sunt construite nu din piatră, ci din pământ şi din lut. Ca aspect însă, piramidele din China sunt mai apropiate de cele descoperite în America Centrală.

Pe insula japoneză Honshu, cinci piramide miniaturale se înşiră pe o creastă a muntelui Kasagi, la circa o sută de metri distanţă unele de altele. Numite de japonezi trigoane, aceşti monoliţi antici au aproximativ 2,10 metri înălţime şi 3,6 metri lungime a bazei; ciopliţi dintr-un singur bloc de piatră, par vârfurile lipsă ale piramidelor egiptene. La momentul intrării acestei cărţi la tipar, este cercetată o altă relatare privind existenţa unei piramide subacvatice: în 1998, o cetate antică în care există una sau mai multe piramide de mari dimensiuni a fost descoperită la douăzeci şi doi de metri adâncime în largul coastelor Okinawei.

În Coreea se găsesc de asemenea piramide. Una dintre ele, în şapte trepte tăiate în piatră, despre care se crede că datează dinainte de anul 42 d.Cr., se înalţă pe versantul estic al muntelui Wangsan. Una dintre cele mai bine păstrate piramide din Coreea de Sud se află la Soktapri, Andong, într-o vale nordică a muntelui Hakka. O altă piramidă în trepte e situată în Seul, iar alta în apropiere de Taegu.

Dacă e să ne încredem în legende, în India au existat numeroase piramide. Majoritatea, susţin tradiţiile populare, au fost distruse de invadatorii musulmani, dar unele încă mai există. Un grup de trei piramide, spre exemplu, numite generic „templele de pe ţărm”, se află în zona de litoral a satului Mahabalipuram. Două dintre ele îi sunt dedicate lui Şiva, iar cea de-a treia, aflată între ele, îi este închinată lui Vişnu. Temple piramidale similare există la Angkor, în Cambodgia (Angkor Vat şi Angkor Thom), şi în Java (Baphuon şi Borobudur). Un complex recent inaugurat în Cambodgia este Koh Ker, într-o zonă deluroasă aridă, la optzeci şi cinci de kilometri nord-est de Angkor. La extremitatea vestică a structurii se află o piramidă în trepte, din piatră, cu baza pătrată şi înaltă de treizeci de metri, cu şapte niveluri.

Cu mult timp în urmă, în Asia existau şi mai multe piramide. Celebrele zigurate din Mesopotamia erau monumentale piramide în trepte, asemănătoare cu cele din America Centrală. În toate marile oraşe mesopotamiene existau zigurate, cu interiorul din cărămizi de lut şi exteriorul acoperit cu cărămizi arse. Sunt cunoscute în prezent circa douăzeci şi cinci de zigurate, din anticele Sumer, Babilon şi Asiria.

Piramidele din Australia

Piramide existau deopotrivă în Australia, Tahiti şi Samoa de Vest. Oraşul Gympie din Queensland, Australia, a găzduit odinioară un complex de astfel de monumente. Primii europeni sosiţi în regiune au aflat despre ele de la populaţiile Dhamuri, astăzi dispărute. Deşi majoritatea acestor piramide au fost distruse, ne-au rămas schiţe şi fotografii făcute de primii albi ajunşi în zonă. Unica supravieţuitoare din rândul lor se află pe un teren particular pe care nu este permisă intrarea. La sute de kilometri spre est, pe insula Sava’i din Samoa de Vest se ridică Mound Pulemelei, o alta piramidă înaltă de unsprezece metri. Căpitanul Cook amintea despre existenţa unei piramide în trepte, cu baza de optzeci şi opt pe douăzeci şi cinci de metri, la Marae, în Mahaiatea. Din păcate însă, n-a mai rămas din ea decât o grămadă de pietre.

De ce toate civilizaţiile au construit piramide?

Asemenea monumente religioase erau întâlnite odinioară în Egipt, Mexic, Italia, Grecia, Cipru, insulele Canare, Ethiopia, India, Irak, China, Thailanda, Japonia, Guatemala, Bolivia, Peru, Ecuador, Java, Samoa, Tahiti şi în multe alte locuri. Ideea că toate aceste culturi au decis la un moment dat independent una de cealaltă să construiască asemenea structuri este greu de crezut; mulţi consideră că ideea a avut ca sursă o unică civilizaţie anterioară.

Vasta majoritate a piramidelor de pe planetă au patru feţe triunghiulare şi baza pătrată. De unde provine această uniformitate, dacă forma în care erau construite era la alegerea fiecărei civilizaţii? Ar fi fost la fel de uşor să se ridice piramide cu baza triunghiulară sau pentagonală. Există de asemenea un foarte mic număr de piramide cu baze circulare şi rectangulare, dar de ce uriaşa majoritate au ca bază un pătrat?

Altceva decât simplele legi ale fizicii a convins toate aceste culturi diferite să folosească aceeaşi formă. Nu putem să conchidem decât că ea însemna ceva pentru ele – o idee sau un ideal pe care îl aveau în comun, fie că ştiau acest lucru, fie că nu. Iar din dimensiunile enorme ale piramidelor care mai supravieţuiesc astăzi în Egipt, Mexic şi China, din dificultatea inimaginabilă pe care trebuie s-o fi reprezentat construirea lor pentru toate acele civilizaţii antice, este evident că respectivul ideal comun era extrem de preţuit pretutindeni. Dar ce semnifica el?

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.

Lasă un comentariu

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock