NASA a recepţionat un semnal radio „wi-fi” de pe un satelit al planetei Jupiter. Care e originea lui?


Sonda spațială Juno, care orbitează planeta Jupiter, a descoperit un semnal radio provenind de pe unul din sateliţii planetei-gigante, Ganimedes. Este prima dată când se detectează aşa ceva de pe un satelit.

Însă, înainte ca fanii extratereştrilor să se entuziasmeze, NASA ne avertizează că nu e nimic artificial: „Nu este vorba de extratereştri”, a spus Patrick Wiggins de la NASA. „Este mai mult ceva natural”.

Sonda spaţială Juno călătorea prin regiunea polară a lui Jupiter, unde liniile de câmp magnetic se conectează la Ganimedes, când a descoperit sursa radio. Științific, se numește „emisie radio decametrică”. Aici, pe Pământ, îl cunoaștem ca şi „Wi-Fi” și îl folosim în fiecare zi.

Potrivit enciclopediei Britannica.com, emisiile radio ale lui Jupiter au fost descoperite în 1955 și, în ultimii 66 de ani, s-au făcut tot mai multe descoperiri despre modul în care funcționează semnalele. „Un membru al societății astronomice Salt Lake a construit odată un radiotelescop amator care putea detecta radiația electromagnetică din Jupiter”, a spus Wiggins.

Misiunea sondei spaţiale Juno este aceea de a studia modul în care s-a format planeta Jupiter și cum a evoluat aceasta. „Juno va observa gravitația și câmpurile magnetice, dinamica și compoziția atmosferică, precum și evoluția lui Jupiter”, potrivit NASA.

Dar, ce a cauzat emisiile radio de pe satelitul lui Jupiter? Electronii, nu extratereștrii, au produs aceste semnale. Electronii oscilează la o rată mai mică decât se rotesc, determinându-i să amplifice undele radio foarte rapid. Procesul se numește instabilitatea electronica de ciclotron maser (CMI). Electronii care generează semnalul radio pot provoca, de asemenea, aurore în spectrul ultraviolet îndepărtat, fenomen observat și de camera de pe satelitul Juno.

Sursa (traducerea şi adaptarea proprie): kark.com


Lasă un comentariu