O, ce veste grozavă pentru industria calculatoarelor: după 50 de ani, cercetătorii au reuşit în sfârşit să determine ca siliciul să emită lumină


Tranzistorii moderni, care funcționează asemănător celulelor creierului, au o mare problemă: atunci când sunt prea strânşi, pot provoca tot felul de probleme – blocaje de trafic de electroni, supraîncălziri și efecte cuantice ciudate. O soluție ar fi înlocuirea unor circuite electronice cu conexiuni optice, folosindu-se fotoni în loc de electroni, pentru a transporta date în jurul unui microcip. Există însă o singură problemă: siliciul, principalul material din cipurile de calculator, are mari probleme la emiterea luminii.

Dar acum, o echipă de cercetători europeni spune că a depășit în sfârșit acest obstacol. Astfel, oamenii de ştiinţă conduşi de Erik Bakkers, fizician la Universitatea de Tehnologie din Eindhoven (Olanda), au publicat o lucrare în revista „Nature” care detaliază cum s-au obţinut nanofibre dintr-un aliaj de siliciu care pot emite lumină. Este o problemă cu care fizicienii au încercat s-o rezolve de zeci de ani, dar Bakkers spune că laboratorul său folosește deja tehnica pentru a dezvolta un mic laser de siliciu care poate fi încorporat în cipuri. Integrarea circuitelor fotonice pe cipurile electronice convenționale ar permite transferul mai rapid de date și un consum de energie mai mic, fără a crește temperatura cipului, ceea ce ar putea fi util în special pentru aplicații intensiv de date.

„Este o descoperire majoră, pentru că s-a reușit să se demonstreze emisii de lumină din nanofibre realizate din siliciu, deoarece aceste materiale sunt compatibile cu procesele de fabricație utilizate în industria de microcipuri”, a declarat Pascal Del’Haye, specialist la Institutul Max Planck pentru Știința Luminii. „În viitor, acest lucru ar putea permite producerea de microcipuri care combină circuite optice și electronice.”

Sursa (traducerea şi adaptarea proprie): wired.com

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock