Descoperire excepţională: s-a creat sticla care lasă să intre lumina, dar blochează căldura!


Adio căldurii? O echipă de oameni de știință a dezvoltat o sticlă pentru ferestre care lasă lumina, dar blochează căldura și, în același timp, reduce consumul de energie pentru aerul condiţionat în interior. Cercetările au confirmat că temperatura într-o cameră a scăzut cu 5-7 grade Celsius.

O echipă de oameni de știință a creat o fereastră de înaltă tehnologie care funcționează similar cu lentilele colorate ale ochelarilor de soare, permițând trecerii întregii lumini vizibile în timp ce reflectă căldura nedorită. Dacă se adaugă la geamurile clădirilor și ale mașinii, noul strat de acoperire ar putea reduce temperaturile interioare în climatele mai calde, fără a sacrifica lumina vizibilă, reducând în același timp consumul de energie pentru aer condiționat cu până la 30%.

Noua descoperire a fost dezvoltată de cercetătorii de la Universitatea Notre Dame, care căutau o modalitate ieftină, dar viabilă, de a reduce utilizarea aerului condiționat în mașini și clădiri, fără a sacrifica lumina vizibilă, așa cum se întâmplă cu geamurile fumurii. Cheia a fost găsirea unei modalități de a reflecta undele luminii ultraviolete și infraroșii care pot genera căldură și pot lăsa întregul spectru de lumină vizibilă să treacă prin ochelari. Pentru a atinge acest obiectiv, Tengfei Luo, profesor de Studii Energetice la Universitatea Notre Dame, și Seongmin Kim, au acoperit o bază de sticlă cu straturi ultrasubțiri de silice, alumină și oxid de titan. Împreună, aceste materiale ar bloca lumina infraroșie și ultravioletă înainte de a pătrunde în interiorul clădirii.

Ulterior, Luo și Kim au adăugat un strat suplimentar de polimer de siliciu cu o grosime de micrometru. Spre deosebire de celelalte materiale, acest strat este conceput pentru a reflecta radiația termică. Într-un comunicat de presă, cercetătorii explică modul în care au amestecat diferitele straturi pentru a găsi o configurație optimă care a maximizat transmisia luminii vizibile și a minimiza trecerea lungimilor de undă producătoare de căldură.

Rezultatele finale ale studiului, publicate în revista „Cell Reports Physical Science”, demonstrează că noul material a fost un succes. Nu numai că s-a realizat o transmisie aproape perfectă a luminii vizibile prin sticlă și straturile sale de acoperire, dar temperatura din interiorul unei încăperi dotată cu o astfel de fereastră a fost redusă cu 5,4 – 7,2 grade Celsius. În plus, echipa susține că noul lor material acționează din unghiuri diferite. Aceasta înseamnă că sticla este eficientă chiar şi atunci când lumina lovește fereastra la un unghi de 90 de grade, care transmite de obicei cea mai mare parte a căldurii.

Sursa: studiul ştiinţific „Wide-angle spectral filter for energy-saving windows designed by quantum annealing-enhanced active learning” / cell.com

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO