Străvechiul albastru egiptean a fost folosit pentru a crea un nou nanomaterial, de 100.000 de ori mai subţire decât părul uman


Albastrul egiptean este cel mai vechi pigment artificial din lume și are proprietăți extraordinare care permit oamenilor de știință să reconstruiască trecutul, dar și să modeleze tehnologia viitorului. Pentru egiptenii antici, albastrul era o culoare foarte importantă, care a fost asociată cu cerul și cu râul Nil, ajungând astfel să reprezinte Universul, creația și fertilitatea.

Albastrul egiptean a fost utilizat pe scară largă din cele mai vechi timpuri ca şi pigment de picturi ale pereţilor, mormintelor, sicrielor și ceramicii. Utilizarea sa s-a răspândit, în afară de Egipt, şi în Mesopotamia, Grecia și Imperiul Roman. Albastrul egiptean a fost adesea folosit ca substitut pentru lapis lazuli, un mineral extrem de scump și rar provenit din Afghanistan.

Însă, oamenii de știință au observat că albastrul egiptean emite raze infraroșii, de o putere excepțională, particulele de pigment fiind detectabile de la o distanță de câțiva metri. Acest lucru sugerează că albastrul egiptean ar putea avea o varietate de aplicații moderne. De exemplu, ar putea fi curând utilizat în aplicaţii avansate de bioinginerie medicală, dar, de asemenea, cercetătorii ar putea folosi albastrul egiptean ca şi nano-cerneală. Oamenii de știință de la Institutul de Chimie-Fizică de la Universitatea din Göttingen au produs acum un nou nanomaterial bazat pe pigmentul albastru egiptean, care este ideal pentru aplicații în imagistică folosind spectroscopia.

Microscopia și imagistica optică sunt instrumente importante în cercetarea de bază și în biomedicină. Folosesc substanțe care pot elibera lumina atunci când sunt activate. Cunoscute sub numele de „fluorofori”, aceste substanțe sunt folosite pentru a colora structuri foarte mici, permițând folosirea microscoapelor moderne. Majoritatea fluoroforilor strălucesc în lumină vizibilă pentru oameni. Când se utilizează lumina în spectrul infraroșu, cu o lungime de undă începând de la 800 nanometri, lumina pătrunde și mai adânc în țesut și există mai puține distorsiuni la imagine. Până acum, însă, există doar câteva fluorofori cunoscute care merge şi în spectrul infraroșu.

Totodată, cercetătorii au reușit acum să exfolieze straturi extrem de subțiri din silicat de calciu, cunoscute și sub numele de albastru egiptean. Aceste nano-straturi sunt de 100.000 de ori mai subțiri decât un păr uman și fluorescente în infraroșu, făcându-le ideale pentru imagistica optică.

Aşadar, albastrul egiptean a confirmat încă o dată că este mai mult decât o simplă culoare.

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO