China şi-a dezvăluit noul tren ce foloseşte levitaţia magnetică – poate atinge fantastica viteză de 600 km/h!


Trenurile de mare viteză devin din ce în ce mai populare în întreaga lume. După Franţa (TGV), Marea Britanie (HS2) şi Japonia, e doar o chestiune de timp înainte ca alte țări să înceapă să-și construiască propriile versiuni. O altă superputere mondială, China, și-a dezvăluit noul sistem de transport de mare viteză.

Compania Feroviară Chineză (CRRC), o companie de stat, şi-a prezentat recent un prototip pentru noul lor tren de mare viteză, care ar putea reduce dramatic timpul de călătorie. Dacă recordul în China îl deţine un tren care se află în Shanghai şi care poate atinge viteză maximă de 430 de kilometri pe oră, noul tren se poate deplasa cu fantastica viteză de 600 de kilometri pe oră. Să luăm exemplul călătoriei între capitala ţării (Beijing) şi Shanghai; cu noul tren călătoria ar dura aproximativ 3 ore şi jumătate, pe când, dacă s-ar merge cu avionul, călătoria (inclusiv timpul de pregătire), ar fi de aproximativ 4 ore și jumătate.

Noul tren foloseşte tehnologia de levitaţie magnetică „Maglev”. Trenurile Maglev, care folosesc această tehnologie, s-au dezvoltat pentru prima oară în anii 1960 şi folosesc o formă de magnet (un magnet permanent, un electromagnet sau un magnet folosind o bobină supraconductoare). Trenulpluteşte” deasupra acest câmp magnetic și i se acordă sprijinul și îndrumarea din interactiunea care are loc între magnet și un alt element de pe pământ, cum ar fi o piesă de oțel, un element conductor din şină sau un alt magnet. Eliminarea contactului mecanic direct poate duce la viteze foarte mari.

Trenurile Maglev depăşesc două dintre limitările pe care le au trenurile convenționale. În primul rând, contactul mecanic pe care îl au trenurile convenționale între roțile și șine le încetineşte viteza. În al doilea rând, trenurile merg şi frânează prin intermediul acestui contact mecanic și, prin urmare, trebuie să existe echipamente de propulsie la bord.