Trump anunţă o nouă armă americană terifiantă: o rachetă balistică ce ar putea prinde fantastica viteză de 493.000 de km/h!


Zilele trecute, preşedintele american Donald Trump a dezvăluit că SUA dezvoltă o nouă rachetă impresionantă, care va fi de 17 ori mai rapidă decât cele mai rapide pe care le avem astăzi. La ora actuală, UGM-133 Trident II ar putea fi cea mai rapidă rachetă. din lume. Este o rachetă folosită de submarine, care atinge incredibila viteză de 29.000 de km/h.

Dar, dacă înmulţim viteza de mai sus cu 17, ar rezulta că noua rachetă promisă de Trump ar putea atinge o viteză fantastică de 493.000 de km/h! Asta înseamnă, că într-o secundă, ea ar parcurge 137 de kilometri. Deci, ar fi de aproximativ 400 de ori mai mare decât viteza sunetului – 400 Mach. În 30 de secunde ar merge din estul până în vestul SUA.

Dar chiar este posibilă o asemenea rachetă? Site-ul wired.com face o analiză foarte interesantă pe această temă. Presupune în primul rând că e vorba de o rachetă balistică. Spre deosebire de o rachetă de croazieră, care este propulsată de un motor de avion pe întregul său zbor, o rachetă balistică folosește un motor de rachetă, pentru a atinge viteze mult mai mari. Dar racheta arde în doar câteva minute. După faza inițială de impuls, devine practic un proiectil fără putere, precum un glonț, care se deplasează într-o traiectorie asemănătoare un arc, căzând pe pământ sub influența gravitației.

De asemenea, putem presupune că acesta călătorește la o altitudine unde există foarte puțin aer. Nu se poate crede că ea ar putea zbura cu 137 km/s în atmosferă – forțele de tracțiune aeriană ar fi prea mari. De exemplu, printre rachetele care circulă doar în atmosferă, MIM-104 Patriot este cea mai rapidă, având o viteză de doar Mach 5. Deci, dacă vrem o rachetă super rapidă, ea trebuie să fie una spațială.

Dacă dorim să avem o rachetă care să meargă mai repede, e nevoie de foarte mult combustibil, ceea ce va crește masa rachetei. La majoritatea rachetelor, sarcina utilă este de doar 2-5% din masa totală a vehiculului; aceasta este denumită fracția de sarcină utilă. Să zicem că UGM-133 Trident II are o masă de 59.000 kg cu un procent de sarcină utilă de 5%, adică 3.000 de kg. Dacă avem o sarcină utilă care se deplasează la 8,06 km/s, ca Trident II, este nevoie de energie cinetică – care depinde atât de masă, cât și de viteza sarcinii utile. S-a calculat că sarcina utilă a lui Trident II ar avea nevoie de 97 de miliarde de jouli, adică echivalentul a 23 de tone de TNT.

Dar noua rachetă a lui Trump? Chiar dacă are aceeași masă utilă, dar pentru a obţine o viteză de 17 ori mai mare, este necesară de mult mai multă energie (nu de 17 ori), deoarece energia cinetică depinde de pătratul vitezei. Adică, potrivit calculelor, ar fi nevoie de 172 de ori mai multă energie – o cantitate incredibilă de energie.

Dacă noua rachetă ar folosi același tip de combustibil ca și Trident II, ar fi nevoie de 289 ori mai mult combustibil. Dar, lucrurile stau şi mai rău. Creșterea masei de combustibil înseamnă că e nevoie de şi mai mult combustibil pentru a face faţă masei suplimentare. E o problemă în cerc vicios: cu cât creşte mai mult masa, cu atât e nevoie de mai mult combustibil, iar această creştere de combustibil duce înapoi la creşterea masei rachetei şi aşa mai departe. Acesta este motivul pentru care unele dintre aceste rachete, precum Saturn V, devin atât de mari.

Dar, mai e o problemă: conform calculelor, orice rachetă care zboară în afara atmosferei cu mai mult de 11 km/s, va scăpa defintiv de gravitaţia Pământului, şi nu se va mai putea întoarce pe Terra, ci va zbura în spaţiul cosmic. Cum vor soluţiona militarii lui Trump această problemă (cu noua rachetă ce prinde 137 km/s) rămâne de văzut…

Sursa (traducerea şi adaptarea): wired.com

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO