Descoperire şocantă a cercetătorilor: patru suluri goale din „Manuscrisele de la Marea Moartă” conţin texte ascunse, ce par a face legătura cu profetul Ezechiel din Biblie


Precum se ştie, între 1946 şi 1947, în diverse peşteri din Qumran (la nord de Marea Moartă), ciobanii beduini au găsit aproximativ 900 de suluri complete, păstrate în borcane de lut, cu texte ebraice antice, unele dintre ele având legătură chiar cu Biblia. Qumran a fost distrus de romani, în jurul anului 73 d.Hr., iar istoricii cred că sulurile au fost ascunse în peșteri de o sectă religioasă – esenieni – pentru a fi protejate de distrugere. Calcarul natural și condițiile din peșteri au contribuit la păstrarea sulurilor timp de milenii întregi; acestea datează între secolul al III-lea î.Hr. și primul secol d.Hr. Manuscrisele au devenit ulterior faimoase ca „Manuscrisele de la Marea Moartă”.

Patru din astfel de manuscrise au fost păstrate la Universitatea din Manchester, Marea Britanie. Ele erau mai deosebite faţă de celelalte şi asta pentru că timp de zeci de ani, acele fragmente s-au presupus a fi goale, dar o nouă analiză a dezvăluit existența unui text propriu-zis, cel mai probabil un pasaj din Cartea lui Ezechiel.

Ceva asemănător s-a întâmplat în 2019, când oamenii de știință germani au folosit o combinație de tehnici avansate pentru a descifra un papirus egiptean antic, păstrat în Muzeul Egiptului din Berlin. Analiza lor a relevat că pe papirus se afla scrieri, care au devenit invizibile după secole de expunere la lumină.

Cele 4 fragmente din Manuscrisele de la Marea Moartă au fost analizate de Joan Taylor de la King’s College London, care a folosit tehnica imaginilor multispectrale (MSI), o tehnică care este folosită mai frecvent în arheologie, deoarece poate dezvălui materiale ascunse, pigmenți și cerneluri invizibile cu ochiul liber. Taylor a putut identifica deocamdată doar un singur cuvânt, Shabbat, pe care ea crede că este legat de Cartea lui Ezechiel din Vechiul Testament, mai precis de unul din cele 3 versete din cap.46:

„1. Aşa vorbeşte Domnul Dumnezeu: «Poarta curţii dinăuntru, dinspre răsărit, va rămâne închisă în cele şase zile de lucru, dar se va deschide în ziua Sabatului şi va fi deschisă şi în ziua lunii noi.
2. Domnitorul va intra pe drumul care dă în tinda porţii de afară şi va sta lângă uşorii porţii. Apoi, preoţii vor aduce arderea-de-tot şi jertfele lui de mulţumire. El se va închina pe pragul porţii, apoi va ieşi iarăşi afară şi poarta nu se va închide până seara.
3. Poporul ţării se va închina şi el înaintea Domnului la intrarea acestei porţi în zilele de Sabat şi la lunile noi.”

Cercetătorii urmează să facă analize în continuare, iar rezultatele vor fi publicate, pe măsura noilor descoperiri.

Sursa (traducerea şi adaptarea proprie): arstechnica.com

P.S. Profetul Ezechiel din Biblie a devenit celebru, pentru că el pare să descrie în Biblie nişte farfurii zburătoare extraterestre şi ocupanţii lor: „„M-am uitat, şi iată că a venit de la miază-noapte un vînt năpraznic, un nor roşu, şi un snop de foc, care răspândea de jur-împrejur o lumină strălucitoare, în mijlocul căreia lucea ca o aramă lustruită, care ieşea din mijlocul focului. Tot în mijloc, se mai vedeau patru făpturi vii, a căror înfăţişare avea o asemănare omenească. Fiecare din ele avea patru feţe, şi fiecare avea patru aripi”.