Halloween: o mică istorie fascinantă


Halloween2Noaptea de Halloween, o noapte magică, despre care celţii credeau, undeva în jurul anului 800 î.Hr., că nu făcea parte din an. O noapte magică, la graniţa dintre vară şi iarnă, dintre Anul Nou şi Anul Vechi, şi, în egală măsură, dintre cele două lumi: a viilor şi a morţilor.

La acel moment, pentru ei existau numai două anotimpuri: vara şi iarna, iar Anul Nou începea la 1 noiembrie. În ajun avea loc festivalul sfârşitului verii, Samhain, după numele  celei mai temute zeităţi a religiei druidice practicate de celţi. Zeul Samhain era cunoscut şi ca „stăpân al întunericului”. Druizii credeau că la 31 octombrie graniţa dintre lumea morţilor şi cea a viilor este extrem de subţire, pragul dintre cele două lumi fiind „păzit” de creaturi fioroase. Se spune că spiritele încercau să „prindă” un om, dar adesea se mulţumeau şi cu un animal, în special o pisică neagră, şi astăzi un simbol al Halloweenului.

Un vechi obicei al sărbătorii era strângerea lemnelor pentru aprinderea unor ruguri sacre, pe vârfurile dealurilor, tot în onoarea zeilor. În acea seară, celţii se adunau, având grijă să stingă focurile din vetre, astfel încât casele lor să fie reci şi neprimitoare, pentru a nu tenta duhurile să se ascundă înăutru. După ceremonia religioasă, oamenii luau cărbuni pentru a-şi lumina drumul, dar şi pentru a aprinde un nou foc sfânt în vatră. Cărbunele era cărat într-un nap scobit. De teamă să nu îi „captureze” spiritele rătăcitoare, celţii se îmbrăcau în costume înfricoşătoare şi ciopleau mutre rânjite pe „suportul” pentru cărbune. Această tradiţie a rezistat şi după apariţia creştinismului, spre nemulţumirea mai-marilor bisericii. Actuala ei denumire provine de la All Hallows’ Eve, care însemna, în engleza veche, „ajunul zilei tuturor sfinţilor”.

Halloween1Povestea felinarului-dovleac

Imigranţii irlandezi, ajunşi în America în jurul anului 1840, au adus cu ei şi legenda felinarului-dovleac. Povestea spune că un anume Jack, cunoscut drept beţiv şi pus pe şotii, a avut într-o zi proasta inspiraţie de a-i face o farsă Satanei. Jack l-a convins pe diavol să se urce într-un copac, apoi a scrijelit pe trunchi o cruce, simbol ce-l împiedica pe drac să coboare. Satana a fost lăsat să se dea jos numai după ce i-a promis omului că îl va lăsa în pace toată viaţa. După ce a murit, Jack nu a fost primit în Rai din pricina numeroaselor sale păcate, văzându-se obligat să meargă în iad, dar nici aici nu a fost admis, diavolul fiind încă supărat. Însă, pentru a nu-l lăsa veşnic prin beznă, dracul i-a dat lui Jack un tăciune aprins care să-i lumineze calea, iar omul l-a aşezat într-un nap scobit. Ajunşi în America, irlandezii au descoperit că dovleacul este un suport mai încăpător, folosindu-l în locul napului. Dovleacul rânjit este numit „Jack-o-lantern”, felinarul lui Jack.

Astăzi, Halloweenul este perceput ca o sărbătoare în special a copiilor, transformată în spectacol, dar şi într-un business rentabil.

Sursa: www.jurnalul.ro

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.

Lasă un comentariu

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock