Domeniul calculatoarelor n-a fost niciodată doar al bărbaţilor… Femeile reintră cu putere în zona informaticii!

90

Credeţi că informatica a fost întotdeauna un domeniu dominat clar de bărbaţi? Vă înşelaţi. Iar acest lucru îl aflam dintr-un articol foarte interesant postat pe blogul Fog Creek. În 1987, 42% din dezvoltatorii de software din America erau femei; şi 34% din analiştii de sistem din SUA erau tot femei. Femeile au început să intre în domeniul informaticii încă din anii 1960, la începutul apariţiei calculatoarelor, atunci când bărbaţii dominau deja alte profesii tehnice. Timp de două decenii, procentajul femeilor care au absolvit studii de informatică în SUA, a crescut constant, până a ajuns la 37% în 1984.

Există mai multe motive pentru această evoluţie ascendentă. În primul rând, industria informatică a crescut foarte mult în această perioadă, fiind necesară angajarea mai multor persoane cu aptitudini, inclusiv femei. În al doilea rând, femeile au observat că munca de programator poate fi realizată şi de acasă, în timp ce copiii mici pe care îi creşteau dormeau sau aţipeau.

Între 1984 şi 2006, numărul femeilor prezente în industria informatică a scăzut în SUA din nou, de la 37% la 20%, motivul principal fiind acela că a crescut numărul de calculatoare personale, implementându-se astfel stereotipul că cel care lucrează pe calculator este un “tip excentric, antisocial şi hacker”, calităţi pe care femeile nu le apreciază.

Interesant e că în ultimii ani, trendul s-a inversat şi se constată din nou un interes din ce în ce mai mare al femeilor pentru calculatoare. De ce? Deocamdată e greu de spus, dar “de vină” ar putea fi apariţia Facebook-ului (popular mai ales în rândul femeilor tinere) sau faptul că femeile au observat, în contextul actualei crize mondiale, că industria informatică este locul unde banii se fac.

În concluzie, o să vedem din ce în ce mai multe femei în industria informatică…