Dezastru petrolier la nivel mondial în „era coronavirusului”… ce se întâmplă, de fapt?


Se pare că era petrolului a trecut. Astfel, Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) a constatat că pandemia de coronavirus a dus la scăderea dramatică atât a consumului de petrol la nivel mondial, dar şi a preţurilor. Astfel în 2020, preţul petrolul a ajuns undeva la 16 dolari pe baril, faţă de 145 de dolari pe baril cât era în 2008 (înainte de criza economică din 2008-2009).

Dar, deja OPEC nu-şi mai face iluzii că s-ar mai putea ajunge vreodată la cererea şi preţurile de acum 12 ani. Odată cu tendinţa clară a producătorilor auto de a trece spre automobilele electrice, cererea de petrol va scădea din ce în ce mai mult în fiecare an. Un oficial OPEC, sub rezerva anonimatului, chiar a declarat: „Principala preocupare este că cererea de petrol va fi limitată în următorii câțiva ani în urma progreselor tehnologice rapide, în special în cazul bateriilor auto.”

În 2019, lumea a consumat 99,7 milioane barili pe zi, iar OPEC prognoza o creștere la 101 milioane de barili în 2020. Însă restricțiile impuse global în acest an, care au limitat zborurile și traficul auto, au determinat OPEC să reducă cifra din 2020 la 91 de milioane barili pe zi, cererea din 2021 fiind văzută sub nivelul din 2019.


Lasă un comentariu