Mickey Mouse este rău!

  •  
  •  
  •  
  •  

Mickey Mouse 20Compania americană Walt Disney, prin afacerile sale din China, ţinteşte nu numai spre consumatori, ci îşi şi produce aici renumitele figurine de jucărie: Micky Mouse, Donald Duck, Bambi, Cenuşăreasa şi toate celelalte. În China însă, Micky Mouse a căpătat o altă înfăţişare: „Păziţi-vă de fabricile Disney, aşezate în fundul curţilor din Asia de Sud!” sună avertizarea unui grup de consumatori critici, şi anume organizaţia Hong Kong Christian Industrial Committee, care răspândeşte pliante în care Micky Mouse are dinţi ascuţiţi, cu care poate muşca puternic. La începutul anului 2000, organizaţia a dat publicităţii un raport cu privire la neregulile din douăsprezece fabrici din China, în care se fabrică produse ale companiei Walt Disney.

Micky Mouse este rău

Acuzaţiile: personalul este obligat să lucreze zilnic până la optsprezece ore, şapte zile pe săptămână, adesea luni întregi fără întrerupere, în condiţii destul de periculoase. Majoritatea muncitorilor sunt femei tinere, unele nu mai în vârstă de 16 ani, şi muncesc pentru salarii mizere de 38 până la 63 euro pe lună. Aceste sume se situează sub salariul minim prevăzut de lege, dacă se ia în considerare durata zilei de muncă. Pentru comparaţie: directorul executiv al companiei Disney, Michael Eisner câştigă 6,25 milioane de euro, de asemenea, lunar.

O mare parte a orelor suplimentare nu sunt plătite. Iar cu plata salariilor, firmele au fost adesea în întârziere cu o lună sau două. Muncitoarele se plâng de mâncarea proastă de la cantină şi de dormitoarele supraaglomerate. Până la douăzeci şi patru de persoane trebuie să împartă un dormitor. În afară de acestea mai există şi pedepse aspre.
Deşi acest lucru în China este stipulat de lege, majoritatea muncitoarelor nu beneficiază din partea angajatorilor lor de asigurări de sănătate sau sociale.

Controalele inspectorilor oficiali sunt anunţate din timp. Astfel, firmele au posibilitatea de a pune totul frumos la punct. Muncitoarele sunt obligate să semneze state de plată false. Adesea trebuie să exerseze pentru a putea da răspunsurile „corecte” la eventualele întrebări. Minorii trebuie să părăsească fabrica pe durata controalelor.

Aşadar, e adevărat că Mickey Mouse este rău?


  •  
  •  
  •  
  •  

Lasă un comentariu