Din secretele vieţii marelui scriitor şi preot Gala Galaction


Gala Galaction, pseudonimul literar al lui Grigore Pișculescu, a fost un cunoscut scriitor român, preot şi profesor de teologie. Printre cele mai cunoscute opere literare ale sale amintim „Roxana”, „Papucii lui Mahmud”, „Doctorul Taifun”, „La vulturi!” sau „La răspântie de veacuri”.

Atunci când a fost tânăr, Gala Galaction a avut parte de nişte poveşti de dragoste deosebite, dar şi „păcătoase” (ţinând cont de faptul că el era preot). Astfel, la vârsta de 20 de ani (în 1899), Gala Galaction întâlneşte o călugăriţă, de 32 de ani, de la Mănăstirea Agapia. El se îndrăgosteşte de ea şi începe să-i scrie mai multe epistole de „draoste platonică”. Şi călugăriţa îi răspunde cu aceleaşi sentimente, şi, în mod inevitabil, legătura lor se transformă în amor trupesc. Călugăriţa şi Gala Galaction se căsătoresc, şi, împreună au 4 fete.

Însă, diferenţa de vârstă între soţi începe să se vadă cu timpul. Când ajunge bărbat în toată firea, la 34 de ani, preotul-scriitor se îndrăgosteşte platonic de o elevă de 17 ani, Enrieta. Dar, acest amor dispare (la fel de repede cum a apărut) asemenea unui abur…

Apoi, Gala Galaction pune ochii pe o femeie fermecătoare – Ileana. Cu ea îşi petrece câteva ore pe zi: „mâncăm împreună, vorbim, râdem, plângem, ne iubim”. Însă, Ileana se îmbolnăveşte grav şi moare. Iar acest eveniment a pus capăt în mod definitiv aventurilor amoroase ale lui Gala Galaction…

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.

Lasă un comentariu

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock