Dispariţia enigmatică a lui Solomon Northup, autorul celebrei cărţi „12 ani în sclavie”


Solomon Northup, autorul celebrei cărţi „12 ani în sclavie”, a dispărut fără urme în 1857. Cartea sa, după care s-a realizat un film care a câştigat premiul Oscar în 2013, relatează povestea adevărată a răpirii sale și a vânzării lui în sclavie. Cartea lui Northup a fost un succes imediat, vânzându-se peste 30.000 de exemplare în primii doi ani de la apariţie.

Se spune că după scăparea sa din sclavie, Northup a lucrat la metrou, a ajutat alți sclavi să scape și a petrecut mult timp, fără succes, să aducă un proces împotriva răpitorilor săi. La Washington, lui Northup nu i s-a permis să depună mărturie în cauză pentru că era negru. Mai târziu, i s-a permis să depună mărturie în New York, dar, după mai multe întârzieri, cazul său a fost abandonat.

Solomon Northup s-a angajat într-un turneu în Canada în 1857 și nu s-a mai întors acasă. De atunci, nu s-a mai auzit niciodată de el, deși o scrisoare datată în 1863 susținea că scriitorul încă trăia. Au fost propuse câteva teorii cu privire la ceea ce i s-a întâmplat: că ar fi devenit spion pentru armata unionistă, fiind capturat și ucis, că a fost răpit și că a devenit din nou un sclav, ori că a murit prin Canada și a fost îngropat undeva, într-un mormânt necunoscut.

Orice i s-a întâmplat lui Solomon Northup, acesta a contribuit la abolirea sclaviei în Statele Unite şi în restul lumii.