Misteriosul semnal radio rusesc UVB-76 a murit!

5.019 vizualizari

statie radioAţi auzit de semnalul radio UVB-76? Dacă nu, citiţi o mică povestire aici. UVB-76 este un semnal trimis de o staţie radio de unde ultrascurte din Rusia, pe frecvenţa de 4625 kHz. Mai este cunoscut în rândul radioamatorilor ca fiind „The Buzzer” (adică „Bâzâitorul”). El emite un ton scurt, monoton, cu o frecvenţă medie de 25 de tonuri pe minut, 24 de ore din 24. Bâzâitul are o durată de 0,8 secunde, iar pauza este cuprinsă între 1 şi 1,3 secunde. Cu un minut înainte de a face 1 oră, tonul repetitor este înlocuit de un ton continuu, ce durează exact 1 minut, până când tonul repetitor se reia. Între 07:00 şi 07:50 GMT, staţia radio emite un sunet mai slab, acest lucru datorându-se probabil unei operaţiuni de întreţinere zilnică. Puteţi să ascultaţi cum sună acest ton AICI.

Acest semnal a fost observat încă din anul 1982, şi de atunci a continuat să emită non-stop. Uneori, conversaţii, precum şi alte sunete de fundal au fost observate pentru acest semnal radio, ceea ce sugerează faptul că dispozitivul ce produce sunetul este „în direct” şi are ataşat un microfon (şi nu este un sunet înregistrat şi redat pe un dispozitiv de playback). De exemplu, pe 3 noiembrie 2001 a fost recepţionat următorul mesaj: „Aici 143. Nu recepţionăm generatorul. Există ceva de lucru la hardware”.

Staţia radio foloseşte ca echipamente de emisie, două transmiţătoare de tip Molniya şi o antenă de aproximativ 20 de metri. Staţia radio se află localizată în localitatea Povarovo (Rusia), ce se află la aproximativ 40 de kilometri de Moscova.

Poate toţi vă întrebaţi care este scopul acestei staţii? Este unul necunoscut. O teorie afirmă că staţia are drept scop transmiterea de ordine către unităţile militare şi către centrele de recrutare din districtul militar al Moscovei. Această teorie pare a fi ciudată, întrucât timp de 18 ani nu a transmis decât un simplu bâzâit. O altă explicaţie ar fi aceea că staţia radio emite un bâzâit constant pentru metoda de înaltă frecvenţă Doppler necesară cercetării ionosferice.

În orice caz, oricare ar fi scopul acestei staţii radio, un lucru este cert: după 18 ani de emisie neîntreruptă, această staţie radio misterioasă rusească şi-a încetat existenţa! Pentru că nu mai emite niciun semnal! De ce? Cu ce scop?

P.S. Între timp, am mai găsit pe Internet o ipoteză conform căreia staţia radio putea fi folosită de militari în cazul unui atac nuclear, astfel încât să se poată lansa rachete nucleare dacă Kremlinul ar fi fost distrus. Astă să însemne că Rusia nu se mai simte ameninţată de vreun atac nuclear? E greu de spus şi nu ne aflăm decât pe tărâmul supoziţiilor.