O afacere pe spatele credulilor: un american a câştigat 7 milioane de dolari din rugăciuni postate pe Internet! Doamne, mare Ţi-i grădina…


rugaciune plataÎntre anii 2011 și 2015, „omul de afaceri” Benjamin Rogovy a făcut mai multe milioane de dolari (mai exact, 7 milioane de dolari), profitând de convingerile religioase ale oamenilor. Prin intermediul site-ul său, ChristianPrayerCenter.com, el i-a făcut pe mulţi oameni să creadă că preoţi și lideri religioși s-ar ruga pentru ei, dacă au plătit între 9 $ și 35 $ pentru acest serviciu. El a reușit să convingă sute de mii de oameni pentru a participa la înșelătorie, el de fapt fiind singurul destinatar al tuturor banilor oferiţi de oameni on-line.

Pentru a face înșelătoria de pe Internet ca părând una autentică, Rogovy s-a dat drept pastorul John Carlson, un personaj fictiv cu un profil profesional pe reţeaua de socializare LinkedIn. El a creat și alte profiluri false pentru diverşi preoţi, care, chipurile, ofereau consultații private, și efectuau ceremonii religioase pe ChristianPrayerCenter.com și pe versiunea spaniolă a site-ului, OracionCristiana.org. Ambele site-uri web conținea mărturii false de oameni care, cu ajutorul rugăciunilor, ar fi fost în stare să evite pierderea imobilelor, să câștige la loterie, să aibă copii sănătoși și chiar să fie vindecaţi de HIV.

Schema a funcţionat perfect timp de 4 ani foarte profitabili, iar în apogeul popularității sale, Rogovy avea numai puţin de 1.289.120 de like-uri pe Facebook. Oamenii postau on-line toate rugăciunile lor și trimiteau bani, în speranța că acest lucru le va duce în vieţile lor mici miracole.

Dar, în cele din urmă, Rogovy a fost arestat în 2015, iar, după o investigație care a durat un an, s-a solicitat închiderea site-ului. Procurorul american de caz a dispus, de asemenea, ca americanul vinovat de această farsă să ramburseze 7 milioane de dolari pe care i-a luat de la credincioși. Procurorul a declarat: „Eu cred în puterea rugăciunii. Ceea ce însă eu nu cred şi nu voi tolera sunt afacerile ilegale, în care cad pradă oamenii cinstiţi, în care se profită de credința lor sau de nevoia lor de ajutor”.

 


Lasă un comentariu