Exploatarea gazelor de şist prin metoda fracţionării produce cutremure – aşa crede Societatea Geologică din Arkansas (SUA)! Asta ne dorim la noi în ţară?

2.302 vizualizari

gaze de sist cutremureDeşi ştirea nu e chiar nouă (din martie 2013), totuşi ea ar merita să fie prezentată pe acest site întrucât ea are legătură cu scandalul gazelor de şist exploatate de compania Chevron în România prin intermediul metodei „fracţionării hidraulice”. Citim aşadar ştirea de pe site-ul Courthouse News Service (un site care se ocupă de toate procesele intentate marilor companii, apărând drepturile consumatorilor individuali):

„Fracţionarea hidraulică practicată de companiile Chesapeake Oil şi Billiton Petroleum au cauzat mii de cutremure care au distrus casele din centrul statului Arkansas (SUA) – acest lucru au reclamat către Curtea Federală două familii americane. Johnny şi Patsy Miller, precum şi Christopher şi Rebecca Krisellau dat în judecată companiile Chesapeake Operating şi BHP Billiton Petroleum,pretinzând că fracţionarea a fost de vină pentru miile de cutremure produse în centrul Arkans-ului în anii 2010 şi 2011, inclusiv pentru cel mai mare cutremur din Arkansas din ultimii 35 de ani. Ambele familii locuiesc în Greenbrier, la 60 de km nord de oraşul Little Rock.

Plângerea împotriva celor două companii petroliere mai arată următoarele: „Oamenii de ştiinţă ştiau de jumătate de secol că această metodă poate cauza cutremure. Încă de la sfârşitul anilor 60, oamenii de ştiinţă şi-au dat seama că cutremurele pot fi produse de anumite acţiuni umane.”

Un alt site, transfac.com, ne oferă alte detalii cu privire la acest proces:

„Universitatea din Memphis şi Societatea Geologică din Arkansas au ajuns la concluzia că toate cutremurele au fost cel mai probabil declanşate de injectarea unei cantităţi mari de ape în scoarţa terestră, prin procedeul fracţionării hidraulice. Această descoperire a făcut ca autoritatea de stat din domeniu – Comisia Statului Arkansas pentru Petrol şi Gaze, să ordone închiderea unor puţuri din zonă, puţin timp după aceea cutremurele încetând definitiv.”

Ţinând cont că începând din luna august 2013, în zona Galaţi (aproape de zona Bârladului unde compania Chevron operează) au avut loc zilnic sute de cutremure, acestea cu siguranţă că sunt produse de începerea explorărilor / exploatărilor secrete ale companiei Chevron în Moldova. Dacă în SUA oamenii de ştiinţă au descoperit că procedeul fracţionării hidraulice a gazelor de şist produce cutremure de mai mare sau mai mică intensitate, acesta ar trebui să constituie un motiv clar pentru încetarea acestor operaţiuni periculoase pentru mediul înconjurător şi pentru oameni.