Oamenii de știință cred că au creat materie din nimic, într-un experiment inovator! Câtă naivitate…


Imagine: pixabay.com (Commons Creative – free)

Probabil că am auzit cu toții fraza „Nu poți face ceva din nimic”. Dar, în realitate, fizica Universului nostru nu este atât de simplă. De fapt, oamenii de știință au petrecut zeci de ani încercând să forțeze crearea de materie din absolut nimic. Și acum, au reușit să demonstreze că o teorie împărtășită pentru prima dată acum 70 de ani a fost una corectă și că într-adevăr putem crea materie din absolut nimic.

Universul este format din mai multe legi de conservare. Aceste legi guvernează energia, încărcarea, impulsul și așa mai departe. În încercarea de a înțelege pe deplin aceste legi, oamenii de știință au petrecut zeci de ani încercând să descopere cum să creeze materie – o ispravă care este mult mai complexă decât pare. Anterior, s-a putut crea materie invizibilă, dar a o crea materie din nimic este cu totul altceva.

Există multe teorii despre cum să creezi materie din nimic – mai ales că fizicienii cuantici au încercat să înțeleagă mai bine Big Bang-ul și ce ar fi putut să-l provoace. Știm că ciocnirea a două particule în spațiul gol poate duce uneori la apariția unor particule suplimentare. Există chiar și teorii conform cărora un câmp electromagnetic suficient de puternic ar putea crea materie și antimaterie din nimic. Oamenii de știință au încercat de mult să înțeleagă cum Big Bang-ul a creat Universul din nimic.

Dar, a reuși să faci oricare dintre aceste lucruri a părut întotdeauna imposibil. Totuși, asta nu i-a împiedicat pe oamenii de știință să încerce, iar acum, acea cercetare pare să fi dat roade. După cum raportează site-ul Big Think, la începutul anului 2022, un grup de cercetători a creat câmpuri electrice suficient de puternice în laboratorul lor pentru a nivela proprietățile unice ale unui material cunoscut sub numele de grafen.

Cu aceste domenii, cercetătorii au reușit să permită crearea spontană a perechilor particule-antiparticule din nimic. Acest lucru a dovedit că crearea materiei din nimic este într-adevăr posibilă, o teorie propusă pentru prima dată de Julian Schwinger, unul dintre fondatorii teoriei câmpurilor cuantice. Și cu aceste cunoștințe, sperăm că putem înțelege mai bine cum Universul poate face ceva din nimic.

P.S. Nu am cunoştinţe foarte mari de fizică, dar ştirea asta îmi arată încă o dată, că, uneori, oamenii de ştiinţă pot fi extrem de naivi şi înguşti la minte. Din NIMICUL adevărat nu poţi crea NIMIC. Ceea ce au făcut cercetătorii este să se folosească de câmpurile electrice pentru a crea materie – deci ei s-au folosit până la urmă de ceva (indiferent că se cheamă materie sau câmp electric). Pentru a crea MATERIE din NIMIC trebuiau să spună cuvintele magice „Abracadabra!” şi să apară materia, fără să facă nimic. Dar, chiar şi aşa, tot ar fi fost vorba de ceva… de acele cuvinte magice! Există diverse povestiri şi legende spirituale care demonstrează că din vorbe, din minte s-a putut crea materie… dar asta nu înseamnă că nu s-a folosit nimic. Chiar şi puterea gândului este altceva decât nimic!

Ştiu unde vrea să se ajungă cu asemenea ştiri… că Universul acesta a apărut „spontan”, din aşa-zisul „nimic” şi atunci n-ar mai fi nevoie de Dumnezeu pentru a crea Universul. Dar se înşeală atât de amarnic! Pentru a apărea materia este nevoie de o sursă, şi nu neapărat una materială. La fel cum cercetătorii au creat materia în laborator… ei au fost sursa, mintea lor, pentru a putea crea experimentul din care să apară materia. Fără contribuţia lor, materia n-ar fi avut nicio şansă să apară din nimic…

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.

Lasă un comentariu

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO