Din ce în ce mai mulţi vulcani din întreaga lume au început să erupă în ultima perioadă… Se apropie de noi un corp ceresc masiv?

  •  
  •  
  •  
  •  

În ultima vreme se constată, îngrijorător, o intensificare fără precedent a erupţiilor vulcanice din întreaga lume. Puteţi vedea pe site-ul volcanodiscovery.com care sunt vulcanii care au erup la ora actuală în lume: Stromboli (Italia), Ol Doinyo Lengai (Tanzania), Erta Ale (Etiopia), Nyiragongo (Rep.Dem.Congo), Karangetang (Indonezia), Dukono (Indonezia), Lokon-Empung (Indonezia), Soputan (Indonezia), Semeru (Indonezia), Batu Tara (Indonezia), Santa María / Santiaguito (Guatemala), Fuego (Guatemala), Villarrica (Chile/Argentina), Reventador (Ecuador), Erebus (Antarctica), Kilauea (Hawaii), Ulawun (Papua Noua Guinee), Manam (Papua Noua Guinee), Yasur (Vanuatu), Ambrym (Vanuatu), Shiveluch (Kamchatka – Rusia), Kliuchevskoi (Kamchatka – Rusia), Bezymianny (Kamchatka – Rusia), Kizimen (Kamchatka – Rusia), Karymsky (Kamchatka – Rusia), Sakurajima (Japonia). Aşadar, numai puţin de 25 de vulcani care erup în prezent… dar mai sunt zeci de vulcani care se află în pericol de a erupe sau au o activitate vulcanică moderată.

Citez de pe acelaşi site câteva ştiri legate de erupţiile vulcanice din zilele acestea:
* Vulcanul Fuego erupe puternic, producând scurgeri piroclastice impresionante şi periculoase, cenuşa ajungând până la 7,2 km altitudine, ceea ce a dus la evacuarea forţată a 33.000 de oameni.
* Explozii de cenuşă au continuat la vulcanul Popocatépetl din Mexic. Emisiile apar la fiecare 2-3 ore. Imaginile de pe satelit arată că există o puternică producţie de SO2 din vulcan. Noaptea, strălucirea din crater este încă vizibilă, acest lucru arâtând faptul că domul lavei continuă să crească uşor.
* Vulcanul San Cristobal a avut o explozie moderată în dupa-amiaza zilei de 11 septembrie, activitatea seismică rămânând ridicată.
* Vulcanul Santiaguito a avut o explozie pe 12 septembrie, cu un nor de cenuşă ce a avut 700 de metri înălţime.

Îmi pun şi eu întrebarea: de ce activitatea vulcanilor s-a intensificat atât de mult în ultima vreme? Se apropie de noi un corp ceresc masiv şi necunoscut, care activează mai puternic, decât de obicei, interiorul scoarţei terestre?


  •  
  •  
  •  
  •  

Lasă un comentariu