Dintr-un motiv necunoscut, Pământul se învârte mai repede decât normal, iar timpul trece mai repede. De ce?


Imagine: pixabay.com (Commons Creative – free)

Asta nu mai e secret pentru nimeni: toată lumea a observat. Timpul trece mai repede acum decât în ultimii 50 de ani, arată datele oficiale. De ce? Pentru că, cel puţin din 2020, rotația Pământului este mai rapidă decât în ​​mod normal și, ca rezultat, lungimea unei zile este în prezent tot mai mică.

Iar specialiştii lumii discută acum dacă să șteargă o secundă din timp, pentru a armoniza din nou trecerea timpului cu rotația Pământului. În timp ce adăugarea așa-numitei „secunde negative de salt” nu a mai fost făcută până acum, un total de 27 de „secunde de salt” au fost adăugate din anii 1970, pentru a menține timpul atomic în concordanță cu timpul solar.

Din anii 1960, ceasurile atomice păstrează înregistrări ultra-precise ale lungimii zilei. Pe 19 iulie 2020, de exemplu, ziua a fost cu 1,4602 milisecunde mai scurtă decât toate celelalte zile de când au început înregistrările. Înainte de acest record, cea mai scurtă zi s-a întâmplat în anul 2005, dar acest record a fost spulberat de 28 de ori în ultimele 12 luni.

Această diminuare a pierderii de timp este detectabilă doar la nivel atomic, dar are implicații pe scară largă. Sateliții și echipamentele de comunicații se bazează pe adevăratul timp aliniat cu timpul solar, care este determinat de pozițiile stelelor, Lunii și Soarelui. Pentru a menține intactă această relație armonioasă, specialiştii de la Serviciul Internațional de Rotire a Pământului, cu sediul la Paris, au adăugat așa-numitele „secunde de salt”. Acest lucru s-a întâmplat de 27 de ori începând cu anii 70.

Cu toate acestea, întrucât Pământul a încetinit în mod constant și nu și-a accelerat rotația, nu a existat niciodată o necesitate de a adăuga un salt negativ secundar. Acum însă, Pământul se învârte mai repede decât oricând în ultimii 50 de ani, şi este foarte posibil să fie necesară o secundă de salt negativă în cazul în care rata de rotație a Pământului crește în continuare.

Sursa (traducerea şi adaptarea proprie): Daily Mail

 


Lasă un comentariu